Reddingsteams zoeken naar overlevenden na de aardbeving in Aleppo, Syrië. Foto: UNHCR.
and

Illegale VS-sancties blokkeren hulp aan Syrië, nadat aardbeving duizenden mensen het leven kostte

Door onwettige sancties van de VS en de EU kan er geen humanitaire hulp naar Syrië gaan nadat een verwoestende aardbeving duizenden mensen het leven heeft gekost. VN-deskundigen hebben geëist dat er een einde komt aan de "verstikkende" sancties, die volgens hen "kunnen neerkomen op misdaden tegen de mensheid".

vrijdag 10 februari 2023 15:43
Spread the love

 

Illegale sancties van de VS en de EU hebben verhinderd dat humanitaire hulp naar Syrië werd gestuurd, nadat een verwoestende aardbeving duizenden mensen het leven heeft gekost.

Het dodental stijgt met de dag. Op 9 februari hadden minstens 3000 Syriërs het leven verloren als gevolg van de aardbeving.

Ook werden duizenden gebouwen verwoest. Dit is vooral schadelijk omdat Syrië al gedestabiliseerd was door een decennium van oorlog, aangewakkerd door miljarden dollars en buitenlandse inmenging van de VS, Europa en Israël.

De directeur van de Syrische Arabische Rode Halve Maan, Khaled Hboubati, zei tegen Associated Press dat eenzijdige Westerse sancties de “moeilijke humanitaire situatie” hebben verergerd.

“Er is zelfs geen brandstof om (hulp- en reddings)konvooien te sturen, en dit komt door de blokkade en sancties”, waarschuwde Hboubati.

“Eenzijdige Westerse sancties hebben de moeilijke humanitaire situatie in Syrië verergerd”

De Syrische ambassadeur van de Verenigde Naties, Bassam al-Sabbagh, verklaarde dat de sancties van de VS en de EU hebben verhinderd dat vliegtuigen landen op Syrische luchthavens: “Dus zelfs die landen die humanitaire hulp willen sturen, kunnen dat niet via vliegtuigen vanwege de sancties”.

De minister van Buitenlandse Zaken van het land, Fayssal Mikdad, verklaarde: “De sancties die door de Verenigde Staten en westerse landen aan Syrië zijn opgelegd, hebben de ramp verergerd”.

De Syrische openbare zender Sana meldde: “Mikdad benadrukte ook dat de Verenigde Staten beweren dat ze geen sancties hebben opgelegd aan humanitaire hulp, maar in werkelijkheid laten hun sancties niet toe dat iets Syrië bereikt en ze verhinderen ook de aankoop van medicijnen.

Washington en zijn Westerse bondgenoten geven orders aan sommige landen en dreigen hen sancties op te leggen als ze met Syrië onderhandelen of als een bank met Syrië zaken doet.”

In een interview met het in Libanon gevestigde nieuwsnetwerk Al Mayadeen benadrukte de Syrische minister van Buitenlandse Zaken dat unilaterale sancties onwettig zijn volgens het internationale recht en in strijd zijn met het VN-handvest en tal van resoluties van de Veiligheidsraad.

In november 2022 publiceerde de belangrijkste VN-expert op het gebied van sancties een rapport waarin werd beschreven hoe “buitensporige” Westerse sancties miljoenen Syrische burgers “verstikken” en “kunnen neerkomen op misdaden tegen de mensheid”.

Toen de VS, Groot-Brittannië en de Europese Unie in 2011 een ‘oorlog bij volmacht’[1] tegen Syrië begonnen, begonnen ze illegale unilaterale sancties op te leggen. Die groeiden in 2019 uit tot een de facto blokkade, met het aannemen van de zogenaamde Caesar Act.[2]

“Buitensporige Westerse sancties verstikken miljoenen Syrische burgers en kunnen neerkomen op misdaden tegen de mensheid.”

Vanwege deze sancties en de oorlog “blijft de hele Syrische bevolking in levensbedreigende omstandigheden met ernstige tekorten aan drinkwater, elektriciteit, brandstof en voedsel”, meldde Alena Douhan, de speciale VN-rapporteur voor de negatieve gevolgen van unilaterale dwangmaatregelen voor de mensenrechten.

De economie van Syrië kromp met 90 procent als gevolg van de door het buitenland aangewakkerde volmachtenoorlog. Vandaag leven negen op de tien Syriërs in armoede.

Het “enorme negatieve effect van unilaterale sancties” heeft “een verwoestend effect op de hele bevolking” en “een verwoestend effect op bijna alle categorieën van mensenrechten”, herhaalde Douhan.

De VN-expert verklaarde: “Het handhaven van unilaterale sancties te midden van de huidige catastrofale en nog steeds verslechterende situatie in Syrië kan neerkomen op misdaden tegen de mensheid voor het hele Syrische volk”.

De noordwestelijke provincie Idlib in Syrië wordt gecontroleerd door een extremistische salafi-jihadistische militie, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), een dochteronderneming van al-Qaeda. Het heeft uitgebreide steun gekregen van NAVO-lid Turkije.

Het noordoostelijke deel van Syrië is bezet door het leger van de VS, in alliantie met Koerdische troepen: de SDF en YPG-milities. Dit gebied, dat effectief door Washington wordt gecontroleerd, vormt een belangrijk deel van de Syrische olievelden en tarweproductie.

Het gebied dat door Washington wordt gecontroleerd vormt een belangrijk deel van de Syrische olievelden en tarweproductie.

China veroordeelde de VS-sancties tegen Syrië en riep op tot opheffing ervan. Terwijl het humanitaire hulp zond, hekelde Beijing ook de militaire bezetting van het land door de VS en de diefstal van Syrische hulpbronnen.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning, verklaarde:

“De VS zijn al lang verwikkeld in de Syrische crisis. De frequente militaire aanvallen en harde economische sancties hebben heel veel burgerslachtoffers veroorzaakt en de Syriërs hun middelen van bestaan ontnomen.

Op dit moment blijven de VS-troepen de belangrijkste olieproducerende regio’s van Syrië bezetten. Ze hebben meer dan 80 procent van de Syrische olieproductie geplunderd en de Syrische graanvoorraad gesmokkeld en verbrand.

Dit alles heeft de humanitaire crisis in Syrië nog verergerd.

In de nasleep van de catastrofe moeten de VS hun geopolitieke obsessies opzij zetten en onmiddellijk de unilaterale sancties tegen Syrië opheffen, om de deuren te openen voor humanitaire hulp aan Syrië.”

Ook buurland Turkije werd zwaar getroffen door de aardbeving. In het land zijn zeker 16.000 mensen om het leven gekomen.

China reageerde door een 82-koppig reddingsteam en meer dan 20 ton humanitaire hulpgoederen te sturen naar beide landen.

Hoewel Venezuela zelf te maken heeft met illegale Westerse sancties en een VS-blokkade, heeft het solidariteit getoond met de bevolking van Syrië. Als reactie op de aardbeving stuurde de Venezolaanse regering een vliegtuig met 15 ton voedsel, medicijnen en andere hulp naar Damascus, samen met een zoek- en reddingsteam.

De ambassadeur van Venezuela in Syrië, José Gregorio Biomorgi Muzattiz, verklaarde: “Solidariteit zal nooit worden geblokkeerd”.

De Syrische staatsmedia bevestigden dat een vliegtuig van de Venezolaanse staatsluchtvaartmaatschappij Conviasa in Damascus is geland en 15 ton humanitaire hulp heeft meegebracht:

Venezuela “breekt de VS/EU-blokkade en komt aan in Syrië om de door de aardbeving getroffen mensen te helpen”.

 

Vertaling van Illegal US sanctions blocking aid to Syria, after earthquake killed thousands.

Notes:

[1] Een ‘oorlog bij volmacht’ (Engels: proxy war) is een conflict waarbij één partij (meestal een grootmacht) een andere partij, de gevolmachtigde, een oorlog laat voeren, en daarbij als achterman optreedt. Het vuile werk wordt m.a.w. door een ander gedaan. De grootmacht levert economische, ideologische, logistieke en/of militaire steun. De gevolmachtigde is meestal een kleiner land en draait meestal voor de negatieve consequenties van zo’n oorlog op. (nvdr)

[2] De Caesar Syria Civilian Protection Act van 2019, ook wel bekend als de Caesar Act, is Amerikaanse wetgeving die de Syrische regering, waaronder de Syrische president Bashar al-Assad, sancties oplegt. De wet werd in december 2019 door president Trump ondertekend en trad op 17 juni 2020 in werking. Biden liet de wet ongemoeid. (nvdr)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!