De briefing ‘We can’t complain’ onthult hoe het offensief van vorige maand gepaard ging met een repressiegolf in Turkije die het gemunt heeft op iedereen die afwijkt van het overheidsdiscours. Journalisten, gebruikers van sociale media en demonstranten worden beschuldigd van “terrorisme” en onderworpen aan strafrechtelijk onderzoek, arbitraire detentie en reisverboden. Als deze mensen uiteindelijk veroordeeld zouden worden, dan riskeren ze lange gevangenisstraffen.
“Terwijl de tanks over de Syrische grens reden, lanceerde de Turkse overheid een onverbiddelijke campagne in eigen land tegen afwijkende stemmen in de pers, op sociale media en op straat. Discussies over bepaalde onderwerpen zoals de rechten van Koerden zijn nu nog moeilijker geworden”, zegt Marie Struthers, directeur van Amnesty International Europe.
“Uitspraken over de militaire inval worden scherp in de gaten gehouden. Honderden mensen die een afwijkende mening geuit hebben over de militaire operatie werden al opgepakt en worden nu vervolgd onder antiterreurwetgeving.”