Bron: Amnesty International

Turkije: onverbiddelijke vervolging van mensen die kritisch zijn voor offensief in Syrië

In Turkije werden honderden mensen opgesloten omdat ze het Turkse militaire offensief in Syrië becommentarieerden of erover rapporteerden. Er lopen absurde aanklachten tegen hen in een poging van de overheid om kritische stemmen het zwijgen op te leggen. Dit blijkt vandaag uit een nieuwe briefing van Amnesty International.

dinsdag 5 november 2019 16:11
Spread the love

De briefing ‘We can’t complain’ onthult hoe het offensief van vorige maand gepaard ging met een repressiegolf in Turkije die het gemunt heeft op iedereen die afwijkt van het overheidsdiscours. Journalisten, gebruikers van sociale media en demonstranten worden beschuldigd van “terrorisme” en onderworpen aan strafrechtelijk onderzoek, arbitraire detentie en reisverboden. Als deze mensen uiteindelijk veroordeeld zouden worden, dan riskeren ze lange gevangenisstraffen.

“Terwijl de tanks over de Syrische grens reden, lanceerde de Turkse overheid een onverbiddelijke campagne in eigen land tegen afwijkende stemmen in de pers, op sociale media en op straat. Discussies over bepaalde onderwerpen zoals de rechten van Koerden zijn nu nog moeilijker geworden”, zegt Marie Struthers, directeur van Amnesty International Europe.

“Uitspraken over de militaire inval worden scherp in de gaten gehouden. Honderden mensen die een afwijkende mening geuit hebben over de militaire operatie werden al opgepakt en worden nu vervolgd onder antiterreurwetgeving.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!