Protest voor het gesloten vluchtelingencentrum in Vottem
Reportage -

Hardvochtig vluchtelingenbeleid: ‘Sluit de detentiecentra’

Voor het gesloten vluchtelingencentrum van Vottem in Luik verzamelden op kerstavond honderden mensen om te protesteren tegen het hardvochtig beleid van de staat ten aanzien van vluchtelingen. Het protest was georganiseerd door het Collectief van Verzet tegen Centra voor Vreemdelingenzaken (CRACPE).

vrijdag 30 december 2022 11:30
Spread the love

 

Onder de demonstranten veel leden van de linkse partijen PVDA en de Communistische Partij van België (CPB). Onder hen parlementslid Julien Liradelfo (PVDA). Ze vroegen de federale regering om detentiecentra voor migranten in het hele land te sluiten en de gevangen migranten vrij te laten en te regulariseren.

Het is ondertussen een traditie geworden. Elk jaar verzamelen de activisten op kerstavond in Vottem om hun protest te uiten tegen de gedwongen opsluiting van vluchtelingen en hun onmenselijke behandeling.

Dit jaar organiseerden ze een wake met kaarsen. Nadien hadden vertegenwoordigers van CRACPE samen met parlementslid Liradelfo contact met de gedetineerde migranten, waarvan de meesten afkomstig zijn uit Afghanistan. Zij spraken hun solidariteit uit met de opgesloten vluchtelingen.

CRACPE verklaarde dat “detentiecentra gevangenissen zijn, niets anders. Hun doel is het verzet van individuen tegen uitzetting te breken, door psychologische en fysiek onmenselijke behandeling, gedurende de hele detentie, en met geweld dat extreem kan zijn op het moment van uitzetting”.


Op 25 december zei Liradelfo op Facebook: “Als PVDA-afgevaardigde kon ik het Vottem-centrum binnengaan en de mensen ontmoeten die werden vastgehouden, simpelweg omdat ze geen papieren hebben. Het was een ontroerend en weerzinwekkend moment. En veel getuigenissen vol leed.”

“Zoals deze jongeman die me uitlegde dat het erger is om in het detentiecentrum te zijn dan in de gevangenis, omdat ze geen idee hebben wanneer ze eruit zullen komen en wat er met hen zal gebeuren. Of deze jongeman van dertig die het risico loopt uitgezet te worden naar ‘zijn’ land dat hij niet kent omdat hij al jaren in België woont en de taal niet eens kent.”

“Het doel van detentiecentra is het verzet van individuen tegen uitzetting te breken, door psychologische en fysiek onmenselijke behandeling.”

Het Luikse Comité van de CPB zei dat “deze detentiekampen een schande zijn en in strijd zijn met artikel 9 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarin staat dat ‘niemand willekeurig zal worden gearresteerd, vastgehouden of verbannen’”.

Op 26 december vertelde Julien Hannotte Morais van de PCB dat “elke 24 december tientallen betogers van middenveldorganisaties en linkse partijen bijeenkomen voor het detentiecentrum van Vottem om hun solidariteit te betuigen met de gearresteerde migranten die daar in vreselijke omstandigheden worden vastgehouden.

De deelnemers hekelen het onmenselijke migratie- en asielbeleid van de Belgische regering, die van plan is meer detentiecentra te bouwen en meer migranten uit te zetten.”

 

Bron: Peoples Dispatch

Foto’s: Facebook van Julien Liradelfo

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!