Zicht op Sharm El-Sheikh. Foto: Rutger van der Maar, Creative Commons Attribution 2.0
IPS

Ongekende veiligheidsmaatregelen in Sinaï vanwege klimaattop

In aanloop naar de COP27, in november in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh, zijn de veiligheidsmaatregelen in de zuidelijke Sinaï flink opgeschroefd. Controles bij politiecheckpoints zijn een stuk strenger, en bewoners in het gebied worden nauwlettend in de gaten gehouden.

vrijdag 7 oktober 2022 15:00
Spread the love

In het noorden van de Sinaï, zo’n 400 kilometer van Sharm el-Sheikh, is al jaren een aan de Islamitische Staat gelieerde groep actief is. In mei dit jaar nog werd een dodelijke aanslag gepleegd op militairen in de Sinaï, dichtbij het Suezkanaal.

Speciale ID

De inwoners van Dahab, een kleine badplaats op een uur rijden van Sharm el-Sheikh, moeten sinds vorige maand in het bezit zijn van een speciaal ‘security-ID’, dat aangevraagd moet worden bij het lokale politiebureau. Een officieel arbeidscontact is nodig om de pas te krijgen. En dat hebben veel mensen die in de informele sector werken niet.

“Als je geen security-ID hebt, dan gooien ze je eruit,” zegt Ahmed (30), een pseudoniem, omdat hij niet onder zijn echte naam in de media durft te komen.

De politie in Dahab heeft haar aanwezigheid op publieke plaatsen verhoogd, houdt mensen op straat aan en gaat actief winkels en restaurants langs om mensen te controleren. Zonder het document worden ze door de politie afgevoerd tot buiten de Sinaï. Ahmed schat in dat er tientallen mensen Dahab uit zijn gezet, maar dat aantal valt moeilijk te verifiëren.

“Niemand begrijpt waarvoor dit nodig is. Als je het toerisme wil steunen, dan is dit niet de goede manier. Mensen in Dahab maken zich zorgen”, zegt hij.

Onzekerheid

Er heerst veel onzekerheid en geruchten gaan rond dat de politie quota heeft van de hoeveelheid mensen die ze willen uitzetten. Mensen klagen ook over langere wachttijden bij de checkpoints.

Identiteitskaarten en paspoorten van de passagiers van een tourbus die vorige week bij het checkpoint voor Dahab aankwam, werden allemaal door de politie meegenomen om uitgebreid te controleren. De buitenlanders kregen hun identiteitsbewijzen snel terug, maar de Egyptenaren moesten anderhalf uur wachten voor de controle klaar was.

“Er is geen transparantie vanuit de overheid en de veiligheidsdiensten over de maatregelen. Niemand weet precies wat ze wel en niet mogen doen. Dat leidt tot veel verwarring, spanning en geruchten”, aldus Ahmed.

Internationale gemeenschap

Egypte wil de klimaattop koste wat het kost vlot laten verlopen. De vrees bestaat dat de Islamitische Staat in de Sinaï juist deze top, wanneer de ogen van de wereld weer op Egypte gericht zullen zijn, wil aangrijpen om aanslagen te plegen.

De inwoners van Dahab zijn eraan gewend dat tijdens conferenties in Sharm el-Sheikh, de veiligheidsmaatregelen worden opgeschroefd, maar zoals nu is ongekend. Egypte wil goede sier maken bij de internationale gemeenschap met de organisatie van de COP, maar de inwoners van Dahab kijken vooral uit naar het einde van de klimaattop, en hopen dat de normale situatie dan snel weer terugkeert.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!