Bron: Pixabay
IPS

Sevilla gaat hittegolven een naam geven

De Spaanse stad Sevilla heeft als eerste stad ter wereld een systeem ontwikkeld om hittegolven te classificeren en de gevolgen voor de volksgezondheid in te schatten. Net zoals stormen zullen ze voortaan ook een naam krijgen.

woensdag 29 juni 2022 15:53
Spread the love

 

Sevilla ligt in de regio Andalusië, een van de heetste regio’s van Spanje met temperaturen die makkelijk boven de 40 graden Celsius stijgen. De stad start daarom deze zomer met een nieuw systeem dat hittegolven in drie categorieën verdeelt. Elke categorie leidt tot een reeks maatregelen, zoals de opening van waterparken of controles van ouderen en andere risicogroepen door gezondheidswerkers.

Het systeem is gebaseerd op gelijkaardige systemen rond orkanen in de VS of stormen bij ons, en zal ook namen geven aan de hittegolven. De eerste vijf hittegolven zullen de namen Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao en Vega krijgen.

Meest kwetsbaren

Voor Antonio Muñoz, burgemeester van Sevilla, is het een logisch tweede luik in de strijd tegen de klimaatverandering: Sevilla legt niet alleen de eigen uitstoot aan banden, maar wapent zich ook tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. “We zijn de eerste stad ter wereld die een stap zet die ons zal helpen bij het plannen en reageren op dit soort meteorologische gebeurtenissen”, zegt hij. “Dat is belangrijk, omdat hittegolven altijd de meest kwetsbaren treffen.”

Op basis van een heel netwerk aan meteorologische data zal een logaritme extreme hittegolven tot vijf dagen op voorhand kunnen voorspellen. Maar het nieuwe systeem moet de bevolking niet alleen helpen om zich voor te bereiden, maar moet ook het bewustzijn voor het gevaar van hittegolven vergroten.

De kans is groot dat Sevilla wereldwijd snel navolging krijgt. Ook steden als Melbourne en Athene werken al aan een gelijkaardig systeem, net als vijf Amerikaanse steden waaronder Los Angeles, Miami en Missouri.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!