De VRT-toren aan de Reyerslaan. Foto: Publiek Domein
Opinie - Wouter Hessels

Nóg meer entertainment op de VRT?

dinsdag 26 april 2022 15:10
Spread the love

 

De openbare omroep moet alweer besparen, mensen aan de deur zetten en beslist om het razend populaire Thuis buitenshuis te laten maken. Onder het mom van transformatie wordt er weer stevig ingehakt op mensen en middelen. 116 naakte ontslagen en 50 gepensioneerde medewerkers die niet worden vervangen en de kwaliteit blijft toch gewaarborgd? Wie gelooft dat? Ik ben altijd een koele minnaar geweest van nationale en internationale soaps, maar ben me wel bewust van de verbindende en de identiteitsversterkende rollen die Thuis of Familie kunnen spelen.

Het is een publiek geheim dat de openbare omroep al geruime tijd programma’s en producties uitbesteedt aan productiehuizen van bekende en onbekende, mediamakende Vlamingen. In diverse kranten wordt er nog eens op gewezen dat ceo Frederik Delaplace meer wil inzetten op entertainment. Nóg meer? Nu breekt toch mijn klomp. Met alle commerciële zenders en de VRT samen, wordt er op televisie al genoeg geamuseerd, me dunkt. Wat met de twee andere, belangrijke pijlers van een publieke omroep: informatie en educatie?

Sinds het vertrek van het laatste, echte nethoofd van Canvas, jaren geleden, schieten boeiende informatie en dito educatie erbij in, op Eén en op Canvas. De publieke zender gaat al veel te lang en veel te veel de richting uit van VTM. Ontspanning, ontspanning, ontspanning. Soap, kwis, sport. Alsof betrouwbare berichtgeving en opvoeding tot kritische burgers volstrekt achterhaald zijn. Gelukkig is er nog een zeer duidelijk verschil in de nieuws- en duidingsuitzendingen van de openbare omroep en die van de belangrijkste commerciële zender in Vlaanderen. Ik kijk nog nauwelijks naar het VTM Nieuws omdat het daar lijkt alsof er in de wereld maar 1 land bestaat en dat is Vlaanderen. Het is godgeklaagd dat er voor elke buitenlandse overstroming of bosbrand wel een Vlaming wordt gevonden die het Vlaams perspectief moet meegeven. Dit kan toch geen agendasetting worden van de regerende N-VA?

Ik hoop dus van ganser harte dat journalisten, redacteurs en regisseurs van de VRT hun nieuws en duiding kunnen blijven realiseren in vrijheid, met de nodige serieux en zonder teveel druk van info- en edutainment of kijkcijfers. Ik ga ervan uit dat noch de Vlaamse regering, noch de VRT zelfs de journaals zullen uitbesteden aan productiehuizen zoals De Mensen of Zodiak Belgium. Het Nieuws, Terzake en De Afspraak zijn toch geen Blokken, Temptation Island of De Buurtpolitie? Met zin voor humor toch ernstig blijven, lijkt me in dezen de boodschap van algemeen nut.

 

Wouter Hessels is docent media en film RITCS & ULB & INSAS in Brussel

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!