Foto: Free Assange Belgium

Europese actie voor Julian Assange op 11 april 2022, na 3 jaar gevangenschap

De beschamende schijnheiligheid waarmee politiek en media oorlogsmisdaden al dan niet erkennen naargelang wie de daders zijn – niet voor vrienden, onmiddellijk voor vijanden – wordt treffend geïllustreerd door de behandeling van Julian Assange. Op 11 april zit hij drie jaar gevangen in Londen, wachtend op uitlevering aan de VS en een levenslange straf, terwijl politiek en media 'verontwaardigd' de andere kant opkijken.

zaterdag 9 april 2022 17:29
Spread the love

 

Op 11 april 2019 werd Julian Assange door de Britse politie uit de ambassade van Ecuador in Londen gesleurd. Dezelfde dag nog gebeurde wat tot dan jarenlang was weggelachen door de BBC en de Guardian als ‘nonsens’, de VS dienden een verzoek tot uitlevering in bij het Britse gerecht, voor het publiceren van informatie die oorlogsmisdaden van het Amerikaans leger in Irak aantoonde.

Wat na die publicatie gebeurde tot vandaag staat sinds kort volledig gedocumenteerd in het boek The Trial of Julian Assange – A Story of Persecution van Nils Melzer, VN-Speciaal rapporteur voor Foltering (zie de recensie).

Oorlogsmisdaden zijn oorlogsmisdaden, waar en door wie ze ook gepleegd worden.

Op 11 april 2022 worden in talrijke steden over heel de wereld bijeenkomsten georganiseerd om het lot van Assange terug onder de aandacht te brengen. Zijn zaak moet hier niet opnieuw uitgelegd worden. Het volstaat het boek van Nils Melzer te lezen of eender welk artikel in het dossier WikiLeaks op deze website.

Europese acties

 • Maandag 11 april 2022 om 17:30 uur organiseert het Comité Free Assange Belgium op het Muntplein te Brussel een herdenkingsmoment om zijn zaak in de aandacht te houden.
 • Vrijdag 22 april 2022 om 19:30 uur organiseert Free Assange Wave een conferentie in de ULB met Deepa Driver, professor, vakbondsactivist en jarenlang juridisch waarnemer van de zaak Assange, en Christophe Marchand, advocaat van Assange aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (Auditorium Roger Lallemand B1-315 campus Solbosch).
 • Zaterdag 23 april 2022 om 14 uur heeft een Europese Verzameling plaats op het Muntplein te Brussel met als sprekers ondermeer Stella Morris, partner van Assange, Deepa Driver, Jeremy Corbyn en Ögmundur Jónasson, voormalig minister van Gezondheid en van Binnenlandse Zaken in IJsland. Tijdens de bijeenkomst gaat tevens een concert door van Chicks On Speed.

De pleitbezorgers van Julian Assange benadrukken dat zij de verantwoordelijkheid voor de oorlog in Oekraïne bij de Russische regering leggen en veroordelen alle oorlogsmisdaden die daar voor het ogenblik worden gepleegd.

Oorlogsmisdaden zijn oorlogsmisdaden, waar en door wie ze ook gepleegd worden

Recente data

Dit zijn de recente data over de procedure voor zijn uitlevering aan de VS:

 • 11 april 2019: Assange wordt gearresteerd in de Ecuadoraanse ambassade en veroordeeld tot 50 weken gevangenisstraf voor het verbreken van zijn voorwaardelijke vrijlating in 2012.
 • 24 tot 27 februari 2020: eerste hoorzitting over het uitleveringsverzoek van de oprichter van WikiLeaks aan de VS in Woolwich Crown Court (rechtbank verbonden aan Belmarsh Prison).
 • September 2020: de uitleveringshoorzittingen worden hervat. Deze zittingen, die oorspronkelijk voor mei waren gepland, werden uitgesteld vanwege de covid-19-pandemie.
 • Tussen de aanhouding en deze onderzoekszittingen vinden talrijke administratieve of aanwezigheidshoorzittingen plaats, ten minste één om de 28 dagen.
 • Op 4 januari 2021 weigert rechter Baraitser de uitlevering van Assange om gezondheidsredenen (risico op zelfmoord in de omstandigheden waarin hij in de VS zou worden opgesloten), maar hij aanvaardt alle andere punten van het openbaar ministerie, die nochtans in strijd zijn met de persvrijheid.
 • 11 augustus 2021: preliminaire zitting van het beroep van de VS.
 • 27-28 oktober 2021: toetsing van het beroep van de Amerikaanse regering. De twee rechters van het Britse Hooggerechtshof spreken zich uit tegen Vanessa Baraitser. Zij aanvaarden de door de VS voorgestelde waarborgen en maken de weg vrij voor de mogelijke uitlevering van Assange.
 • 24 januari 2022: het Britse Hooggerechtshof staat toe dat het beroep van de verdediging wordt voorgelegd aan het Hooggerechtshof.
 • 14 maart 2022: het Hooggerechtshof weigert het beroep van Julian Assange toe te kennen

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!