De deelnemende organisaties en bewegingen aan de vredesdemonstratie zaterdag 26 februari in Brussel zijn Aan de IJzer, Ander Europa, Agir pour la Paix, CNAPD, COMAC, intal, Forum Nord Sud, LEF-FGE, Leuvense Vredesplatform, Mouvement Chrétien pour la Paix, Pax Christi Vlaanderen, Pour, PTB/PVDA, Vrede vzw, en Vredesactie. Zij veroordelen sterk de Russische invasie in Oekraïne, die een schending is van het VN-Charter. “We zijn solidair met allen die opteren voor vrede in Oekraïne, Rusland en Europa.”
Een duidelijke eis: de-escalatie
“Wij vragen België om alle mogelijke maatregelen te nemen die tot een de-escalatie kunnen leiden, gesteund op een multilaterale constructieve dialoog, in volle respect voor het handvest van de Verenigde Naties. België moet zich distantiëren van de opstelling van de NAVO, en een neutrale positie innemen.”
“België moet zich distantiëren van de opstelling van de NAVO, en een neutrale positie innemen.”
“We roepen iedereen op om de vredesvlag uit te hangen!”
De coalitie van vredesbewegingen vraagt expliciet:
- Een onmiddellijk staakt-het-vuren, waarbij alle Russische troepen het grondgebied van Oekraïne verlaten, en een directe heropstart van de onderhandelingen met deelname van alle betrokken landen en internationale instellingen.
- De stopzetting van de levering van wapens en militair materiaal aan de diverse partijen, en het bannen van alle militaire oefeningen in de regio.
- Een nieuwe Europese veiligheidsarchitectuur, gebaseerd op het principe van de gemeenschappelijke veiligheid zoals belichaamd door de OVSE (de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).
- De opstart van een nieuw nucleair ontwapeningsproces tussen Rusland en de Verenigde Staten.
Ze zijn tegen:
- sancties die de lokale bevolkingen treffen.
En ze herinneren de NAVO aan:
- hun verantwoordelijkheid, die gedurende drie decennia met haar permanente uitbreiding geweigerd heeft de Russische veiligheidsbelangen in rekening te brengen.