Foto: Vrede vzw
Reportage -

Ngo’s pleiten in de rechtbank voor eind aan Vlaamse wapenexport naar Turkije

Vandaag vindt de zitting over de export van militaire onderdelen naar de Turkse luchtmacht plaats, in de rechtbank van Eerste Aanleg. Eerder dit jaar dagvaardden Vredesactie en CNAPD, met ondersteuning van Amnesty International België, de Vlaamse regering. Die weigert  de onrechtstreekse export van wapens naar Turkije te staken, ondanks schendingen van het VN-wapenembargo door de Turkse luchtmacht.

woensdag 22 december 2021 11:22
Spread the love

 

De ngo’s Vredesactie en CNAPD, met ondersteuning van Amnesty International België spanden eerder dit jaar een rechtszaak aan tegen de Vlaamse regering. De organisaties willen dat de Vlaamse overheid de export van onderdelen voor Turkse militaire vliegtuigen stopzet. Vandaag vindt daarover de pleitzitting plaats in de rechtbank van eerste aanleg.

Actie tegen wapenexport naar Turkije. Foto: Vrede vzw

Actie tegen wapenexport naar Turkije. Foto: Vrede vzw

“De Vlaamse regering handelt in strijd met het Vlaams wapenhandeldecreet door transfers toe te staan waardoor militaire technologie in Turkije terechtkomt ondanks bewijs dat daarmee internationale wapenembargo’s geschonden worden. We hopen dat de rechtbank de Vlaamse overheid dwingt om deze export te stoppen”, aldus de organisaties.

Al sinds 2013 leveren de Vlaamse wapenbedrijven Asco Industries, Sabca Limburg en Du Pont de Nemours onderdelen van de motor, vleugels en het landingsgestel van de Turkse A400M militaire transportvliegtuigen. Dat vliegtuig speelt een belangrijke rol in de levering van wapens en huurlingen voor gewapende conflicten in Libië en Azerbeidzjan. Die leveringen zijn in strijd met de internationale wapenembargo’s op die landen. Een rapport van het expertenpanel van de Verenigde Naties documenteerde eerder dit jaar 34 vluchten van Turkse A400M’s naar Libië die in strijd zijn met het VN-wapenembargo/

Protest aan het Justitiepaleis

Een twintigtal actievoerders verzamelden tijdens de zitting en ontrolden een spandoek aan het Justitiepaleis. Ze eisen dat de Vlaamse regering de export van onderdelen naar conflictgebied stopzet en het eindgebruik van de Vlaamse wapenhandel beter controleert.

Actie tegen wapenexport naar Turkije. Foto: Vrede vzw

“De Vlaamse regering kiest ervoor om wapens te exporteren zonder de eigenlijke eindgebruiker te kennen. Op die manier komt wapentechnologie terecht in oorlogsgebied en brengt ze het recht op leven in gevaar”, klinkt het bij de organisaties.

De Vlaamse wapenindustrie produceert namelijk vooral hoogtechnologische onderdelen. Die onderdelen worden in de eerste plaats geëxporteerd naar andere Europese lidstaten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waar ze worden verwerkt in grotere wapensystemen.

Actie tegen wapenexport naar Turkije. Foto: Vrede vzw

“Wat er gebeurt met de Vlaamse onderdelen na de integratie in grotere wapensystemen, wordt amper gecontroleerd”, aldus de organisaties. “Hierdoor komt een deel van de Vlaamse wapenexport terecht in conflictgebieden.” Vorige week lanceerden 15 organisaties waaronder 11.11.11, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Beweging.net al een oproep aan de Vlaamse regering om de controle op het eindgebruik dringend te verbeteren.

De uitspraak van de rechtbank wordt begin 2022 verwacht.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!