Het regenwoud van de Amazone. Foto: Palmer / CIAT / CC BY-NC-ND 2:0
Opinie - Greenpeace

Bosbranden: seizoen begint met recordaantal hotspots in Amazonewoud 

Maanden voor de jaarlijkse piek staan in Brazilië het Amazonewoud en de Cerrado al brand. In totaal zijn 3815 hotspots geregistreerd, dat is 65% meer dan in 2020 en het hoogste aantal in 14 jaar. "De branden zijn zowel het symptoom als de oorzaak van de klimaatcrisis”, reageert Greenpeace. De milieuorganisatie wijst op de verpletterende verantwoordelijkheid van de regering-Bolsonaro. 

woensdag 2 juni 2021 11:54
Spread the love

Officiële data van het Braziliaanse Nationale Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) toont aan dat het Amazonegebied en de Cerrado, een biodiverse savanne, in mei kampten met het hoogste aantal branden sinds 2007. Satellieten bevestigden 1186 brandhaarden in het Amazonegebied (een stijging met 40% ten opzichte van 2020) en 2649 in de Cerrado (78% meer dan in dezelfde periode in 2020). De meeste van deze branden worden aangestoken om grond vrij te maken voor landbouw.

“De rampzalige cijfers zijn een direct gevolg van het schadelijke beleid onder leiding van president Jair Bolsonaro”, verklaart Sébastien Snoeck, expert duurzame landbouw bij Greenpeace België. “Zijn anti-milieuagenda is intussen zo grotesk dat er een onderzoek loopt tegen de Braziliaanse minister van Milieu wegens milieumisdrijven. Ongezien.”

“Terwijl de Europese Unie met Brazilië onderhandelt over een vrijhandelsakkoord, kunnen we niet wegkijken van deze dramatische natuurvernietiging. Europa mag niet tolereren dat onze consumptie van bijvoorbeeld soja als veevoeder verder bijdraagt aan de ontbossing en de vernietiging van andere ecosystemen in Brazilië. Maar ook Europese bedrijven hebben hierin een verantwoordelijkheid en mogen de klimaatopwarming niet langer financieren”, meent Sébastien Snoeck.

De massale ontbossing en het recordaantal branden in de voorbije twee jaar, en het feit dat er steeds minder regen valt, voorspelt weinig goeds voor dit jaar. De Braziliaanse bosbranden bedreigen niet alleen het klimaat en de unieke biodiversiteit. Ook de inheemse bevolking zal deze zomer weer zwaar getroffen worden door droogte en vuur. Atmosferische vervuiling verhoogt ook het aantal gevallen van luchtwegenziektes. En dat terwijl Brazilië nog kreunt onder de COVID-19-epidemie.

“De branden zijn zowel een symptoom als een oorzaak van de klimaatcrisis. Ontbossing brengt het Amazonegebied dichter bij een gevaarlijk kantelpunt waarop het niet langer een regenwoud zal zijn. Hoewel Bolsonaro steeds meer toenadering zoekt tot de internationale gemeenschap en zich daarbij gematigder opstelt, bestaat er geen twijfel over zijn bedoelingen: hij wil het systeem van milieuvergunningen verder uithollen, de oppervlakte van inheems beschermd grondgebied fors verkleinen en illegale landroof verder aanmoedigen”, besluit Sebastien Snoeck.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!