Open brief - Academici

Rector Van de Walle: wij kunnen niet langer zwijgen

In de week dat een voortvluchtige en moordzuchtige neonazi openlijk gesteund wordt door een grote groep mensen, kiest UGent-rector Rik Van de Walle er voor om het gesprek aan te gaan met de voorzitter van het Vlaams Belang. Tegelijk had hij nog niet eens zijn deur geopend voor zijn eigen antiracistische studenten die daar nochtans expliciet om vroegen. Wij, academici van UGent en andere universiteiten, kunnen niet langer zwijgen. Vandaar deze open brief.

vrijdag 28 mei 2021 00:09
Spread the love

 

De situatie is ernstig. De uitdagingen zijn niet min. Een neonazistische militair steelt oorlogswapens uit de kazerne en dreigt daarmee ‘politici en virologen’ om te brengen. De voorbije jaren spuwde hij op sociale media zijn haat tegen vluchtelingen en mensen van kleur. Ook zij mogen zich als potentieel doelwit beschouwen van deze gewelddadige extremist.

Op sociale media rolt een golf van sympathie voor de man. De Facebook-groep ‘als 1 achter Jürgen’ verzamelde in enkele dagen tijd meer dan 45.000 volgers. Mensen over het hele land bieden de extremist onderdak aan en tonen zich dus bereid om zonder enige schroom medeplichtig te worden aan zijn toekomstige moorden.

Op zulke cruciale momenten van de geschiedenis rust een enorme verantwoordelijkheid op de schouders van academici. Maar op sommige schouders nog net iets meer dan op andere. U bent rector van één van de grootste universiteiten van het land. Uw stem klinkt dus net iets luider dan die van vele anderen. Het was trouwens ook aan de UGent dat Schild&Vrienden tot bloei kwam. U had toen een Pano-uitzending – en vooral de publieke verontwaardiging die die uitzending opwekte – nodig om tot actie over te gaan.

Zaterdagmorgen verkondigde u uw mening op Twitter. Wat u daar schreef heeft ons bijzonder verontrust. U begint met een pluim te geven aan de voorzitter van de extreemrechtse partij Vlaams Belang. U had hem bezig gezien op De Afspraak op vrijdag en vindt dat hij “een belangrijke stem in het debat is” en dat hij “meningen vertolkte die publiek moéten gehoord worden”.

U vindt niet alleen dat hij dat platform verdient, maar legitimeert hem ook als een belangrijke gesprekspartner. Door dat te doen, draagt u bij  aan de normalisering  van extreemrechts. Gezien uw maatschappelijke gewicht is dat niet onschuldig. Wij roepen u dan ook op om geen platform te geven aan de voorzitter van een partij die reeds jarenlang racistische en ontmenselijkende propaganda ten aanzien van bepaalde groepen verspreidt.  In een maatschappelijke context waarin een groot deel van het ooit verguisde 70-puntenplan uit de jaren 1990 van het Vlaams Blok ofwel werd uitgevoerd, ofwel niet langer taboe is, moet u net een dam zijn tégen die toenemende normalisering.

Die verantwoordelijkheid heeft u niet alleen ten aanzien van de bredere maatschappij, maar ook ten aanzien van uw studenten en personeel, in het bijzonder studenten en personeelsleden van kleur en LGBTQGI+ die door het racistische, homofobe, seksistische en islamhatende discours van Vlaams Belang geviseerd worden. Zij verdienen uw bemoedigende woorden, niet Tom Van Grieken.

In het korte bestek van uw 7 tweets herhaalt u meermaals dat u Tom van Grieken gelooft en roept u hem op om samen met u te strijden tegen ‘geweld’. Dat is een grote denkfout, en wel om twee redenen. Waarom denkt u dat extreemrechts gesloten groepen op sociale media heeft en zelfs in de duistere spelonken op het dark web? Extreemrechtse politici hebben het spreken met dubbele tong tot kunst verheven. Als de studio waarin ze te gast zijn te klein is voor hun jachthoorn brengen ze wel een hondenfluitje mee. Op dezelfde dag dat de extreemrechtse voorzitter in De Afspraak op vrijdag zat stuurde hij een berichtje naar de organisatoren van één van de steunmarsen voor de voortvluchtige neonazi. Daarin stond: “Op ons kan u blijven rekenen, want onze mensen moeten weer op de eerste plaats komen.”

Ten tweede zijn racisme en homofobie niet zomaar ‘meningen’. Het zijn ideologieën die de menselijkheid van hele groepen mensen – inclusief een belangrijk deel van uw studenten en personeelsleden – ontkennen en die een maatschappij willen organiseren waarin nét die groepen mensen tweederangsburgers worden. Met andere woorden, het racisme en de homofobie zijn zélf reeds het geweld, ze hebben invloed op het sociale welzijn, op de mentale én fysieke gezondheid en op de socio-economische positie van mensen die het doelwit zijn van dergelijke ideologieën. De UGent gaat prat op zijn mensenrechtenbeleid en beschouwt discriminatie als grensoverschrijdend. Hoe rijmt u dit met het oproepen tot een platform geven aan Tom Van Grieken, die surft op een politiek verdienmodel gestoeld op discriminatie?

Eind vorig jaar probeerden de Gentse Studentenraad, Umoja, Flux en Engage het gesprek met u aan te gaan over hun open brief ‘Dekoloniseer UGent’. Zij willen dat u werk maakt van kwalitatief en veilig onderwijs voor iedereen. Als reactie op deze brief, publiceerde de UGent een statement dat stelde dat “racisme, discriminatie en onverdraagzaamheid geen plaats hebben en nooit zullen worden getolereerd op onze universiteit”. Hoe geloofwaardig is dat als u uitgerekend op dit moment uw sympathie uit voor een extreemrechtse partijvoorzitter?

De opstellers van die brief werden niet gehoord. Wij hebben in ieder geval niet de indruk dat u de eisen die zij formuleerden ter harte neemt. Uw tweets hebben dat enkel bevestigd. Terwijl u bleef herhalen dat u tegen ‘verbale of fysieke bedreigingen’ van beide kanten bent, ging u in de aanval tegen iedereen die kritiek had op uw sympathiebetuiging aan de extreemrechtse partijvoorzitter. Studenten die het niet met u eens waren, werden geblokkeerd op Twitter.

In plaats van te reageren op de feiten die ze aanklagen, ging het dan plots over de zogenaamd emotionele toon van hun aanklacht. Dankzij deze techniek werden slachtoffers in één klap schuldigen. Maar voor onze studenten (en medewerkers) is dit niet zomaar een debat. Racisme en discriminatie hebben een constante negatieve invloed op hun leven. Zo mist u ook hier een open kans om het vertrouwen te winnen van de studenten, vertrouwen dat u nodig hebt als rector aangezien u onlangs wel herverkozen werd aan het hoofd van de universiteit, maar amper 38 procent van de studenten achter u kreeg.

Dit is een cruciale episode in de geschiedenis van ons land. België beleeft hier en nu zijn Capitool-moment. In de VS schudde de gewelddadige bestorming van het Capitool de brede mainstream wakker over het gevaar van extreemrechts. Het leidde ook tot bezinning over het eigen falen om extreemrechts een halt toe te roepen. De massale steun voor een voortvluchtige gewapende neonazi moet een gelijkaardig effect hebben in ons land. Wie nu zijn nek niet uitsteekt, geeft zichzelf bloot.

Iedereen zou ondertussen moeten weten dat de komende jaren doorslaggevend worden. Extreemrechts bouwt op naar de verkiezingen van 2024, die de grote kladderadatsch moet opleveren waar zij van dromen. De monsters van het fascisme beuken op de poort. Sommigen hebben zich daar misschien al bij neergelegd, maar een grote groep mensen in ons land wil er alles aan doen om hen buiten te houden. Ook aan uw universiteit zijn zij in een overweldigende meerderheid. Zij hebben recht op uw steun. Uw geflirt met extreemrechts is een aanfluiting van hun inspanningen.

 

Ondertekenaars:

Professoren UGent 

Luce Beeckmans, Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Berber Bevernage, vakgroep Geschiedenis
Koen Bogaert, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Eva Brems, Faculteit Recht en Criminologie
Stef Craps, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Tom Decorte, Faculteit Recht en Criminologie
Joost Dessein, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Tine Destrooper, Faculteit Recht en Criminologie
Els Leye, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
Marianne Maeckelbergh, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Jan Orbie, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Rudi Roose, Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen
Kornee van der Haven, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Karim Zahidi, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Sami Zemni, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Christopher Parker, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Ann Heirman, vakgroep Talen en Culturen
Jan Nyssen, vakgroep Geografie

 

Wetenschappelijke medewerkers UGent 

Marte Beldé, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Mary Ann Manahan, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Amal Miri, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Siggie Vertommen, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Eline Kindt, Faculteit Recht en Criminologie
Femke Lootens, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Saumya Pandey, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Salma Mediavilla Aboulaoula, Faculteit Communicatiewetenschappen
Anissa Bougrea, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Julie Carlier, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Allan Souza Queiroz, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Itamar Shachar, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Giselle Corradi, Faculteit Recht en Criminologie
Marco Lombardi, Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen
Amber Steyaert, Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen
Marie Schoups, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Tomas Van Acker, Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Jonas Adriaensens, vakgroep Landbouweconomie
Annelies Van Assche, vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen
Benoit Dhondt, Faculteit Recht en Criminologie
Lieselot De Taeye, vakgroep Letterkunde
Sarah Adams, vakgroep Letterkunde
Sara Lembrechts, vakgroep Europees, Publiek- en Internationaal Recht
Gillian Mathys, vakgroep Geschiedenis
Marjolein De Pau, Faculteit Recht en Criminologie
Safa Belghith, vakgroep Europees, Publiek- en Internationaal Recht
Hannah Cornelus, vakgroep Letterkunde
Seppe Malfait, Vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies
Shepherd Mutsvara, Human Rights Centre, Faculteit Recht en Criminologie
Sam Kniknie, Vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies
Emma-Lee Amponsah, vakgroep Communicatiewetenschappen
Margot Luyckfasseel, vakgroep Talen en Culturen
Eline Mestdagh, vakgroep Geschiedenis
Marjolein Schepers, vakgroep Geschiedenis
Leni Linthout, vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg
Valerie De Craene,  LiLI-project
Laura, UGent en Kask
Sara Nyssen, Vakgroep Vertalen, tolken en communicatie
Cathérine Van de Graaf, Human Rights Centre, Faculteit Recht en Criminologie
Soibam Haripriya, Conflict Research Group
Sarah Staes, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Branwen Peddi, Faculteit Bio-inenieurswetenschappen
Sünbül Karakaya, directiemedewerker Diversiteit en Gender
Marit de Haan, Human Rights Centre of Ghent University
Rachida Lamrabet, Human Rights Centre, Faculteit Recht en Criminologie
Brecht De Smet, Department of Conflict and Development Studies
Gerlinde Werdefroy, vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg
Pieter Cannoot, Human Rights Centre, Faculteit Recht en Criminologie
Carolien Vekemans, Human Rights Centre, Faculteit Recht en Criminologie
Thomas Bellinck, vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen
David Eeckhout, vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg
Anke Lion, vakgroep Communicatiewetenschappen
Charlotte Vekemans, Vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies
Tina Goethals, Vakgroep Orthopedagogiek
Anke De Malsche, Departement Sociologie
Arjen Van de Walle, Vakgroep Biotechnologie
Jolien Tegenbos, Vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies
Emma Ydiers, vakgroep Geschiedenis
Charlotte Prové, vakgroep Politieke wetenschappen
Elke Mahieu, vakgroep Communicatiewetenschappen

Andere universiteiten

Omar Jabary Salamanca, onderzoeker ULB
Sarah Bracke, professor universiteit van Amsterdam
Ewoud Vandepitte, onderzoeker UA
Gert Van Hecken, professor UA
Vincent Scheltiens, onderzoeker UA
Anneleen Kenis, onderzoeker KU Leuven
Pascal Debruyne, Hogeschool Odisee
Anya Topolski, Radboud University
Saloua Berdai-Chaouni, onderzoeker VUB
Jouke Huijzer, onderzoeker VUB
Ilke Adam, prof VUB
Nellie Konijnendijk, VUB
Lotte Spreeuwenberg, UA
Brunilda Pali, onderzoeker KU Leuven
Tamara van den Berg, onderzoeker KU Leuven
Sarah Demart, ULB
Vincent  Bellinkx, UA
Hassan Bousetta, ULiège
Martiniello Marco, ULiège
Liesbeth Schoonheim, KU Leuven
Annemie Leemans, KU Leuven
Mylene Botbol-Baum, UCL
Eszter Kollar, KU Leuven
Nadia Fadil, KU Leuven
Stijn Oosterlynck, UA
Katrien Schaubroeck, UA
Lisa Van der Schueren, VUB
Nozizwe Dube, KU Leuven
Jenny Pelletier, ULB
Tivadar Vervoort, KU Leuven
Benedikte Zitouni, ULB
Sara Elloukmani, UA
Pauline Grippa, ULB
David Jamar, UMons
Aymar Nyenyezi Bisoka, UMons
Elsa Mescoli, ULiège
Frédéric Schoenaers, ULiège
Pierre Etienne, Helmo
Eric Florence, ULiège
Véronique Servais, ULiège
Maryam Kolly Foroush, ULB
Wouter Hillaert, Conservatorium Antwerpen AP
Samira Azabar, UA
Jacinthe Mazzocchetti, UCL
Gabriele Bergers, KU Leuven
Charlotte De Backer, UA
Sophie Withaeckx, Universiteit Maastricht
Sandra Rudman, Universität Konstanz
Eva Vergaert, VUB
Vera Cortese, SOPHIA, Belgisch netwerk voor genderstudies
Petra Van Brabandt, Sint Lucas School of Arts Antwerpen
Evelien Geerts, University of Birmingham
Iman Lechkar, VUB
Myriam Halimi, VUB
Els Dumortier, VUB
Rachel Brahy, ULiège
Dirk Verreycken, VUB
Baudouin, UA (oud UGent-student)
Janus Verrelst, UA
Ico Maly, Tilburg University
Bambi Ceuppens, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
Véronique Clette Gakuba, ULB
Simon Truwant, KU Leuven
David Paternotte, ULB

 

Studenten UGent

Saïd Mabrouk, student UGent, studentenvertegenwoordiger Raad van Bestuur UGent
Aynur Kabak, student UGent, studentenvertegenwoordiger ben in de Sociale Raad van de UGent
Ina Van Maele, student UGent, studentenvertegenwoordiger ben in de Sociale Raad van de UGent
Rafael Garcia, student UGent, beleidsverantwoordelijke Gender en Diversiteit bij de Gentse Studentenraad
Alireza Tootoonchian, student UGent, Voorzitter van het Internationaal Konvent
Emma Moerman, student UGent
Evelyn Boone, student UGent
Diallo Mariama, student UGent
Bram Gilliaert, student UGent
Dorien Hoebeek, student UGent
Charlotte Van den Bogaert, student UGent
Jana De Leye, student UGent
Arno Van Overberghe, student UGent
Charlotte Van den Bogaert, student UGent
Silke De Pauw, student UGent
Dirk de Slegte, student UGent
Robin Roels, student UGent
Florence Leysen, student UGent
Chantelle Motsi, student VUB
Nora Ikoubaan, student UGent
Hanne Beck, student UGent
Kate Peeters, student UGent
Wout Renders, student Ugent
Isha Adriaensens, student UGent
Anke Steenwegen, student UGent
Elisa Tondeleir, student UGent
Vanbrabandt Norma, student UGent
Jip van Gool, student UGent
Laura Vermeiren, student UGent
Jorn Verschuere, student UGent
Isabella Goossenaerts, student UGent
Febe Vandenbroucke, student UGent
Lena de Aguirre, student UGent
Jonathan Cant, student UGent
Lore Ramon, student UGent
Wouter Antheunis, student UGent
Isabelle Verhoeven, student UGent
Fouzia Sadala, student KUL
Latifah Abdou, student VUB
Merve özdemir, student UGent
Sehrish Raja, student UGent
Tymke Ton, student UGent
Alexander Van Vooren, student UGent
Jill Koch, student UGent
Loïc Daoudi, student UGent
Melina Tretmans, student UGent
Leonie Jacobs, student UGent
Arne De Witte, student Arteveldehogeschool
Steven Arents, student UGent
Pauline Malenga, student UGent
Jarno Decraene, student UGent
Jongsocialisten StuGent
Amina Kasmi, student UGent
Camille Bauwens, student UGent
Ella Vannieuwenhuyse, student UGent
Pamela Baruti, student UGent
Jade Caspary, student UGent
Lise Seghers, student UGent
Saar Van Der Vurst, student Arteveldehogeschool
Luca Lewis De Bruycker, student Ugent
Elise Huughe, student UGent
Luis Yary, student UGent
Noël Sergeant, student UGent
Lucas De Ridder, student UAntwerpen
Elias, student Artevelde University of Applied Sciences
Amine Chetti, student UGent
Elise, student UGent
Niko Vandebos, student UGent
Noël Sergeant, student UGent
Lucas De Ridder, student
Elias Belo, student Arteveldehogeschool
Amine Chetti, student UGent
Elise Bucket, student
Niko Vandebos, student
Antoine Chateau-Kloots, student
Monica Fierlafijn, student
Süleyman Ortaören, student VUB
Daisy Van de Vorst, student UGent
Joseph Ngongo, student VUB
Laura Dendauw, student UGent
Merve Özdemir, student UGent
Khady-Lyne, student UGent
Anna Bollaert, student UGent
Selma Mellas, student UGent
Han Duhou-Peters, student UGent
Elisa Robbe, student UGent
Jan Verrezen, student UGent
Dogukan Mert Nalli, student UGent
Dolunay Alkan, student UGent
Besar Jukaj, student UGent
Lara Sarcinella, student UGent
Emma Krol, student UGent
Luca Verhaeghe, student UGent
Christian Cirhigiri, student UGent
Joke Wouters, student UGent
Nathalie Mannaerts, student UGent
Jo-Anna Van Vlaenderen, student UGent
Inez Troch, student KDG
Alexandra Birch, student UGent
Daisy Van de Vorst, student UGent
Anyuta W. Snauwaert, student UGent

 

Met steun van middenveldorganisaties 

Nina Henkens, in naam van Kifkif
Robrecht Vanderbeeken, in naam van ACOD
Didier Vanderslycke, in naam van Orbit vzw
Sarah El Massoudi, in naam van BOEH!
Stefaan Peirsman, als diversiteitsverantwoordelijke bij ACV
Rani Kerkaert, als jongerenverantwoordelijke bij ACV-jongeren Oost-Vlaanderen
Kati Verstrepen, in naam van Liga voor Mensenrechten
Lieven Miguel Kandolo, in naam van Hand in Hand
Latifa El Morabit, in naam van FMV vzw
Thomas Peeters, in naam van Orbit vzw
Mustapha Chiari, in naam van Le Collectif Contre l’Islamophobie en Belgique
Kathleen Van den Daele, in naam van Minderhedenforum
Latifa El Morabit,  FMV vzw
Maguy Ikulu, BEPAX
Amina Odofin
Anneleen Kenis, Amal Miri, Luce Beeckmans, Femke Lootens, Gillian Mathys, Sigrid Vertommen, Julie Carlier, in naam van Collectieve Vrouwenstaking UGent
Imane Salmi, in naam van Umoja
Amine Chetti, in naam van Engage
Fouzia Sadala, in naam van Karibu
Nozizwe Dube, in naam van Undivided for KULeuven
Latifah Abdou, in naam van WeDecolonizeVUB
Chantelle Motsi, in naam van ASCOM
Ayca Sager, in naam van Flux VZW
Steven Arents, in naam van Jongsocialisten Gent
Luca Lewis De Bruycker, in naam van Jongsocialisten StuGent
Louise De Cooman, Comac Gent
Esther Philippen, als medewerker bij UCOS
Sebastian Van Hoeck, als medewerker bij UCOS
Esther Philippen, als medewerker bij UCOS
Sebastian Van Hoeck, als medewerker bij UCOS
Jihad Van Puymbroeck, Hand in Hand tegen Racisme
Selma Benkhelifa, advocate ProgressLaw
Een Andere Joodse Stem
Mohamed El Majjoudi in naam van Samenlevingsopbouw
Thierry Tournoy namens Centre Régional d’Intégration de Charleroi
Francine Esther Kouablan, in naam van MRAX 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!