Bron: Pikist
and

Schoonmaakpersoneel in ziekenhuizen voeren actie voor coronapremie

In december jl. besloot de regering -terecht- om het ziekenhuispersoneel een aanmoedigingspremie van € 985 bruto toe te kennen. Al het personeel, BEHALVE het schoonmaakpersoneel dat in onderaanneming werkt. Verdienen zij dan ook niet ons respect en onze dank voor hun onvermoeibare inspanningen tijdens deze gezondheidscrisis? Of is hun rol bij het ontsmetten van kamers van COVID-patiënten niet ‘essentieel’ genoeg?

vrijdag 21 mei 2021 13:21
Spread the love

 

“Ondanks de risico’s en het gebrek aan materiaal werkten we door, in de frontlinie tegen het virus. De regering hamerde altijd op het belang van hygiëne, de belangrijkste factor in de strijd tegen het virus. Ons deze premie ontzeggen, dat is onze inspanningen en onze waarde ontkennen”, zegt Farida, schoonmaakster bij ISS.

Aanvankelijk dachten de betrokken werknemers en de vakbonden dat het om een grove nalatigheid ging. Het kan gebeuren dat een categorie werknemers onopzettelijk over het hoofd wordt gezien. Dat is hier echter duidelijk niet het geval. Wij stellen dit onrecht namelijk al sinds december aan de kaak, maar er is niets gebeurd. Er zijn verschillende brieven naar parlementsleden en ministers gestuurd, wij hebben een parlementaire vraag gesteld, hebben contact opgenomen met de kabinetten en zelfs verschillende acties op het terrein gevoerd. Helaas, zonder resultaat.

Het is belangrijk om te weten dat wij geen enorme inspanning vragen van de regering: het gaat in totaal om een duizendtal schoonmakers, verspreid over verschillende ziekenhuizen in het land. De gevolgen voor de begroting zijn dus te verwaarlozen. Deze premie zou voor de schoonmakers, die echt lage lonen hebben, echter echt een verschil maken. Dit is ook wat Irena, schoonmaakster bij ISS ons vertelt: “Sinds de gezondheidscrisis werken wij nog harder dan anders, net als onze ziekenhuiscollega’s. En toch hebben wij geen recht op de premie. Zo onrechtvaardig! Mijn man is al even technisch werkloos. Ons inkomen is gedaald, dus deze premie zou meer dan welkom zijn.”

Er lopen verschillende acties, in de ziekenhuizen, maar vooral bij de politici, om dit onrecht gecompenseerd te krijgen. Wij eisen dat de inspanningen van deze werknemers, die trouw zijn gebleven aan hun werk en nooit tekort zijn geschoten, ook gewaardeerd worden. Wij hopen dat de regering eindelijk naar rede zal luisteren en deze onrechtvaardigheid en discriminatie zal rechtzetten. Zo niet, dan zullen wij verdere acties overwegen.

Op 25 mei zal enerzijds een symbolische actie plaatsvinden in verschillende ziekenhuizen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De schoonmakers leggen er enkele minuten het werk symbolisch neer. Ze zullen onzichtbaar worden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!