Bron: Pixabay
Open brief - Sielke

Medewerker in de kinderzorg: ‘Wij verdienen ook respect en erkenning’

vrijdag 7 mei 2021 12:01
Spread the love

 

Beste Mijnheer de Croo,

Beste Mijnheer Beke,

Beste Mijnheer Weyts,

Beste politici,

Beste Kind en Gezin, ACV en alle mensen die betrekking hebben bij de kinderzorg,

Er moet mij echt iets van het hart.

De leerkrachten kregen een extra paaspauze. Wij moesten de volle 5 dagen werken. Enkel dienstvrijstelling als de kinderen naar huis waren om ons een beetje te sussen was het enige dat we konden krijgen. Vorig jaar kregen de leerkrachten ook een extra week herfstvakantie (een adempauze werd het genoemd). 25 mei krijgen de leerkrachten van Stad Gent een facultatieve dag. En wij dan? Verdienen wij dan echt niets? Betekenen wij dan zo weinig voor jullie? Wie denkt u dat op die dag de kinderen een ganse dag mag opvangen terwijl de leerkrachten gezellig thuis zijn? Wij, de begeleid(st)ers van dienst kinderopvang. Die geen paaspauze, geen adempauze en duidelijk blijkbaar, zelfs geen 1 dag om even tot rust te kunnen komen verdienen.

Wanneer springen jullie eens in de bres voor ons? Wanneer komen julie eens op voor ons? Wanneer krijgen wij eens het respect dat we verdienen?

Wanneer krijgen we onze vaccinaties?

Wij lopen elke dag heel veel risico op het werk om besmet te worden met corona. Die nutteloze zelftesten zullen dat niet oplossen!

Wij draaien maar door, de druk op onze schouders is hoog, heel hoog, te hoog. Maar blijkbaar wordt daar duidelijk niet om gegeven. Enkel besparingen op personeel daar zijn jullie goed in.

Ik vind de manier hoe jullie andere mensen behandelen allesbehalve.

De kindersector is absoluut geen grap! Maar blijkbaar vinden jullie van wel. Besparen op personeel en nog wat meer druk leggen op mensen. Zelf hebben jullie er uiteraard geen last van. Wat maakt het jullie uit? Het antwoord is heel duidelijk. En dat jullie stagiaires en interims inzetten om vaste collega’s te vervangen (dus een eigen groep kinderen alleen voor zich hebben) vind ik uitermate onverantwoord. De interims hebben veelal geen enkele opleiding in de kinderzorg en dienen ter ONDERSTEUNING van het vaste personeel, (als extra dus) zodat het vaste personeel een beetje (al is het maar een klein beetje) minder druk op hun schouders voelen. Om dan nog maar te zwijgen over het maximum aantal kinderen. 14 kleuters per begeleider is al niet weinig. En als er te weinig personeel is … 17, 18 of 20 kinderen voor een begeleider alleen, wat maakt het uit? Of de vroegdienst moet telkens overwerken, wat absoluut niet de bedoeling is.

De regels tellen enkel indien het jullie uitkomt. Ik vind dit allesbehalve een professioneel en goed beleid. Jullie vergeten blijkbaar echt dat wij net zoals jullie ook mensen zijn. Mensen die ook respect verdienen. Dit krijgen we naar mijn gevoel absoluut niet. Zowel het personeel als de kinderen zijn daar de dupe van. Besparen op mensen … het is een schande. Het is duidelijk dat jullie niet beseffen wat de buitenschoolse opvang inhoudt of het kan jullie niet schelen dat wij een te grote werkdruk ervaren en dat het ook ons mentale welzijn schaadt.

Wij verdienen ook respect en erkenning.

Wij zijn ook zorg!

#zorgvoordekinderzorg

#wijzorgenverderwiezorgtervoorons

#wijverdienenerkenning

Met vriendelijke groeten,

Sielke

Kinderzorg

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!