Bron: Pixabay
Open brief -

Voormalige staatshoofden en Nobelprijswinnaars roepen Biden op af te zien van intellectuele eigendomsregels voor COVID-vaccins

Meer dan 170 voormalige staats- en regeringsleiders en Nobelprijswinnaars, waaronder Yves Leterme, Gordon Brown, Juan Manuel Santos, François Hollande, Rigoberta Menchu, Mikhail Gorbachev en Joseph Stiglitz hebben gisteren in een open brief president Biden opgeroepen om een ontheffing van de regels inzake intellectuele eigendom voor COVID-19-vaccins te steunen en te streven naar een volksvaccin om een einde te maken aan de pandemie. Een ontheffing van de regels inzake intellectuele eigendom zou een schaalvergroting van de productie in de VS en de rest van de wereld mogelijk maken.

maandag 19 april 2021 16:21
Spread the love

 

De voormalige wereldleiders en Nobelprijswinnaars moedigen president Biden aan om dringende maatregelen te nemen die alleen hij kan nemen en “dit moment de geschiedenis in te laten gaan als het moment waarop we ervoor kozen het collectieve recht op veiligheid voor allen te laten prevaleren boven de commerciële monopolies van enkelen”.

In de brief wordt president Biden specifiek gevraagd een voorstel van de Zuid-Afrikaanse en Indiase regeringen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te steunen om tijdelijk af te zien van de regels inzake intellectuele eigendom met betrekking tot COVID-19-vaccins en -behandelingen. Bij het huidige tempo van de vaccinproductie zullen de meeste arme landen tot ten minste 2024 moeten wachten op massale COVID-19-immunisatie.

Gordon Brown, voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk, zei hierover het volgende:

“President Biden heeft gezegd dat niemand veilig is totdat iedereen veilig is, en nu met de G7 voor de deur is er een ongeëvenaarde kans om het leiderschap te bieden dat alleen de VS kan bieden en dat een einde aan de pandemie voor de wereld bespoedigt. Een dringende tijdelijke ontheffing van de regels inzake intellectuele eigendom bij de Wereldhandelsorganisatie zou ons helpen de wereldwijde aanvoer van vaccins op te voeren, samen met een wereldwijd meerjarenplan voor lastenverdeling om vaccins voor de armste landen te financieren. Dit zou in het strategisch belang zijn van de VS en van elk land op deze planeet”.

Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar voor de Economie, zei:

“Hoewel de VS enorme vooruitgang heeft geboekt bij het vaccineren van de eigen bevolking, dankzij de inspanningen van de regering Biden, is dat alleen helaas niet genoeg. Nieuwe mutaties van het virus zullen levens blijven kosten en onze onderling verbonden wereldeconomie ontwrichten totdat iedereen, overal, toegang heeft tot een veilig en doeltreffend vaccin. Intellectuele eigendom is de meest kunstmatige belemmering voor de wereldwijde vaccinvoorziening. Wij als natie moeten samen met onze bondgenoten het voortouw nemen om het voorstel van Zuid-Afrika en India bij de WTO te steunen, aan te dringen op technologieoverdracht en strategisch te investeren in productie”.

François Hollande, voormalig president van Frankrijk, zei het volgende:

“De extreme ongelijkheid in de toegang tot vaccins in de wereld creëert een ondraaglijke politieke en morele situatie. Het is bovenal sanitaire en economische onzin wat ons allen aangaat. Dat de regering-Biden overweegt de belemmeringen in verband met de regels inzake intellectuele eigendom op te heffen, biedt hoop voor de internationale gemeenschap. Als de Verenigde Staten de opheffing van octrooien steunen, zal Europa zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. In het licht van deze verwoestende pandemie moeten de wereldleiders voorrang geven aan het algemeen belang en aan internationale solidariteit”.

Andere ondertekenaars zijn Mary Robinson, de voormalige president van Ierland, Fernando Henrique Cardoso, de voormalige president van Brazilië, en Helen Clark, de voormalige premier van Nieuw-Zeeland, samen met meer dan 60 andere voormalige staatshoofden en regeringsleiders die alle continenten omspannen.

De leiders riepen er ook toe op de vrijwaring van intellectuele eigendom gepaard te laten gaan met een open uitwisseling van knowhow en technologie over vaccins, en van gecoördineerde en strategische wereldwijde investeringen in onderzoek, ontwikkeling en productiecapaciteit, vooral in kwetsbare landen, waarbij zij onderstreepten dat bedreigingen van de volksgezondheid een mondiaal karakter hebben en op mondiale solidariteit gebaseerde oplossingen vereisen.

Deze maatregelen zouden de mondiale productiecapaciteit uitbreiden, ongehinderd door de monopolies van de industrie die de oorzaak zijn van de nijpende tekorten aan vaccins waardoor de toegang tot vaccins wordt geblokkeerd. De resulterende ongelijkheid op het gebied van vaccins, zo waarschuwden de leiders, betekent dat de Amerikaanse economie dit jaar al 1,3 biljoen dollar aan BBP dreigt te verliezen, en als het virus in de wereld blijft rondzwerven, betekent het verhoogde risico van nieuwe virusvarianten dat zelfs gevaccineerde mensen in de VS opnieuw onbeschermd zouden kunnen zijn.

In de brief, die werd gecoördineerd door de People’s Vaccine Alliance, een coalitie van meer dan 50 organisaties waaronder Club de Madrid, Oxfam en UNAIDS, wordt gewaarschuwd dat bij het huidige mondiale vaccinatiecijfer waarschijnlijk slechts 10 procent van de mensen in de meeste arme landen het komende jaar zal worden gevaccineerd.

Françoise Barré-Sinoussi, winnares van de Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde, zei:

“We zullen geen einde maken aan de huidige wereldwijde pandemie totdat rijke landen – met name de VS – stoppen met het blokkeren van de mogelijkheid van landen over de hele wereld om op grote schaal veilige en effectieve vaccins te produceren. De wereldgezondheid staat op het spel. De geschiedenis kijkt toe. Samen met mijn collega-laureaten en wetenschappers over de hele wereld dring ik er bij president Biden op aan om het juiste te doen en de TRIPS-ontheffing te steunen, bij farmaceutische bedrijven aan te dringen op het delen van vaccintechnologieën met de wereld en strategisch te investeren in gedistribueerde productie”.

Muhammad Yunus, winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, zei:

“Grote farmaceutische bedrijven bepalen de voorwaarden voor het einde van de pandemie van vandaag – en de kosten van het toestaan van zinloze monopolies zijn alleen maar meer doden en meer mensen die in armoede worden gestort. Alleen overheidsoptreden -niet filantropie, en niet de particuliere sector- kan de huidige ongekende crisis oplossen. Wij dringen er samen bij president Biden op aan om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan – en ervoor te zorgen dat een vaccin een wereldwijd gemeenschappelijk goed is, vrij van bescherming van intellectuele eigendom”.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!