Podcast -

PODCAST FOS – ‘Seksisme op het werk’

Vanaf heden heeft FOS een eigen podcast, beter bekend als FOSCAST. Met deze gloednieuwe podcast wil FOS een licht schijnen op mondiale thema’s en perspectieven bieden voor progressieve verandering.

maandag 8 maart 2021 12:02
Spread the love

CLAIM de werkvloer

De eerste editie van de FOSCAST gaat over seksisme op de werkvloer. In november kwamen FOS en ABVV naar buiten met de campagne CLAIM de werkvloer. De campagne gaat over seksisme op het werk wereldwijd. Met deze podcast gaat FOS dieper in op de vragen die nog onbeantwoord bleven: Hoe is het gesteld met seksisme op de werkvloer in België maar ook elders in de wereld? En verder, hoe staat het met de lokale en internationale strijd voor gendergelijkheid op het werk? Waarom staat seksisme vandaag op de agenda? Welke stappen kunnen we zetten om het probleem aan te pakken? Wat kan je zelf kan doen als je geconfronteerd wordt met seksisme?

Het resultaat is een boeiend gesprek tussen Hildegard van Hove, coördinator genderstatistieken van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, en David Verstockt, programmabegeleider Bolivia bij FOS. Het gesprek gaat niet alleen over de verschillende vormen van seksisme, de stand van zaken in België, maar ook over de lokale en internationale strijd van vrouwenbewegingen en vakbonden voor gendergelijkheid op het werk.

foscast claim de werkvloer

afbeelding

Conventie 190

Wat is de aanleiding voor deze campagne? De nieuwe Conventie 190 van de Internationale Arbeidsorganisatie voor de uitbanning van geweld en intimidatie op de werkvloer. Met deze wetgeving hebben verschillende vrouwenorganisaties en vakbonden een stok achter de deur om druk uit te oefenen op het beleid en seksisme in de wereld van werk uit te bannen. Seksisme blijft immers een wijdverspreid probleem in de maatschappij.

Seksisme op de werkvloer in België & wereldwijd

“Seksisme is veel meer dan ongelijke rechten. Op zich is seksisme een diepgewortelde cultuur die vrouwen systematisch onderschikt aan mannen. Die overtuiging, al dan niet expliciet uitgesproken, krijg je er niet zo gemakkelijk uit. Er bestaan heel uiteenlopende vormen van seksisme, maar seksisme is nooit ‘onschuldig’, net zoals ‘racisme’ of ‘homofobie’ dat ook nooit zijn.”, legt Hildegard Van Hove uit tijdens de nieuwe podcast van FOS (ontdek die FOSCAST hier). Seksisme houdt bepaalde machtsverhoudingen in stand. En dat in tal van vormen. “14 procent van de vrouwen geeft aan dat de grappen op het werk vaak seksistisch zijn.”,  geeft Van Hove aan. Hoe onschuldig een grap lijkt, zoiets kan diepgaande gevolgen hebben.

Vrouwenrechten in Latijns-Amerika

David neemt seksisme op het werk onder de loep vanuit de Latijns-Amerikaanse context, en de problemen daar zijn grotendeels gelijkaardig: “De samenleving in onder andere Bolivia is nog altijd heel patriarchaal ingesteld, we moeten die hele machocultuur sterk in vraag stellen.”. Sommige sectoren zijn ook quasi volledig vrouwelijk, zoals de huishoudsector. FOS ondersteunt daarom ook verschillende vakbonden in de Andes-regio van huishoudwerkers die opkomen voor hun rechten. “De vrouw daar op de werkvloer krijgt te maken met heel wat uitdagingen. Tegelijkertijd is de vakbond nog steeds een mannenwereld. De democratisering van de vakbonden is nodig om vrouwenthema’s hoger op de agenda te plaatsen.”, legt Verstockt uit.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!