Opinie - Grootouders voor het Klimaat

Europese Grootouders en Jongeren slaan handen ineen voor mbitieus 2030 EU-klimaatdoel

13 Europese Grootouderbewegingen en Jongeren klimaat-organisaties, waaronder Grootouders voor het Klimaat en Youth for Climate,  richten in een open brief een gezamenlijke oproep aan de Europese Regeringsleiders om voor het nieuwe 2030 klimaatdoel van de Europese Unie  een reductie van broeikasgassen van 60% ten opzichte van 1990 vast te leggen.

woensdag 9 december 2020 11:52
Spread the love

De Europese Raad bespreekt op 10 en 11 december het voorstel van de Europese Commissie om voor 2030 een nieuw doel vast te stellen van 55% uitstootreductie van broeikasgassen ten opzichte van 1990. Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken voor een reductie van 60%.

Het gezamenlijk optreden van de generatie van Grootouders met die van hun kleinkinderen is een krachtig signaal vanuit de samenleving, dat ook zij vinden dat de toekomst van de jongeren op het spel staat en dat  Europa nu alles op alles moeten zetten om klimaatverstoring te stoppen.

Waarom is dit belangrijk?

De EU heeft eerder besloten dat het in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Dat wil zeggen dat er dan netto nul uitstoot is van broeikasgassen, een reductie van 100%. Met de door de Europese Commissie gelanceerde Green Deal moeten daarvoor de maatregelen worden uitgerold. Het huidige doel voor 2030, een reductie van 40%, zou er toe leiden dat tot 2030 veel te weinig voortgang worden gemaakt om de 100% reductie in 2050 te kunnen halen. Daarom moet er nu een ambitieus tussendoel komen.

Ten tweede is een besluit van de EU over het 2030 doel ook van groot belang om internationaal een signaal te geven dat alleen het stellen van ambitieuze doelen op de lange termijn niet genoeg is. Wat je nu ziet is dat bijvoorbeeld China, Japan, Korea en Zuid-Afrika zich recent  hebben uitgesproken voor netto nul uitstoot in de periode 2050-2060, zonder iets te veranderen aan hun maatregelen op korte termijn.

Ook zal het een krachtig signaal zijn aan de Verenigde Staten, die onder het nieuwe Biden-bewind terug willen keren in het Akkoord van Parijs. Juist nu dit jaar en volgend jaar landen in het kader van dat Parijs Akkoord hun plannen voor 2030 moeten aanscherpen, is een besluit van de EU van grote invloed.

En bovendien is een ambitieus 2030 doel belangrijk om de aangekondigde “groene” economische post-Corona steunpakketten een duidelijk kader te geven.

De Secretaris-Generaal van de VN, António Guterres, zei in zijn toespraak voor de Europese Raad voor Buitenlandse Zaken: ” The European Union has led on net zero emissions in the G20. I urge you to continue to lead with concrete and ambitious near-term commitments. It is essential that the European Union commits to reducing emissions by at least 55 per cent by 2030 in its new Nationally Determined Contribution.”

 

Voor meer informatie:

De open brief vind je hier

mede-ondertekenaars:

Grootouders voor het Klimaat, Belgium

Youth for Climate, Belgium

Grands-parents pour le Climat, Belgium

Fridays For Future, Denmark

Grands-parents pour le Climat, France

Grandparents4Future, Germany

Grootouders voor het Klimaat, Netherlands

Young Climate Movement, Netherlands

Grandparents Climate Campaign, Norway

Nature and Youth – Young Friends of the Earth, Norway

Våra barns klimat, Sweden

Grands-parents pour le Climat / Klima-Grosseltern, Switzerland

Grandparents for a Safe Earth, United Kingdom

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!