Elke dag vlijtig bij de les samen met alle klasvriendjes. Eigen foto.
Open brief -

Verontruste grootouders: “Respecteer COVID19-maatregelen aub niet voor ons, doe het voor onze kleinkinderen”

In de discussies over zin en onzin van de COVID-19-maatregelen wordt een groep volledig vergeten, die van kleine kinderen die om medische redenen ook een grote risicogroep zijn. Zij verdienen beter dan de nonchalance van bepaalde volwassenen die hen in levensgevaar brengen. Twee verontruste grootouders roepen daarom op: “Respecteer de COVID-maatregelen niet voor ons, zestig-plussers, maar voor onze kleinkinderen.”

maandag 21 september 2020 15:14
Spread the love

 

Grootouders Albert* en Bea* (alle namen hieronder zijn aliassen, de personen in deze oproep zijn bij de redactie bekend) zijn zeer ongerust over de stijgende cijfers en over de toenemende nonchalance die zich voordoet onder de bevolking. Zij hebben een kleindochter die om medische redenen een ernstig risico loopt bij eventuele besmetting en doen daarom een oproep tot iedereen.

“We zien dat het grootste deel van de mensen zich correct houdt aan de richtlijnen, maar een steeds aangroeiende minderheid meent beter te weten. Het is algemeen bekend: de grootste risicogroep voor COVID-19 zijn 75-plussers, daarna 60-plussers en personen boven 45 met zware gezondheidsproblemen als obesitas, hart- en longziektes. Jongeren en kinderen blijken over het algemeen gespaard te blijven van zware symptomen bij besmetting. Daarin vinden te veel mensen een drogreden om het niet al te nauw te nemen met de COVID19-maatregelen.”

“Heel wat mensen stellen dat de maatregelen voor kinderen overdreven zijn, dat het allemaal wel meevalt en dat vooral ouderen en volwassenen met een medische conditie voorzichtig moeten zijn. Maatregelen in de scholen worden aangeprezen als nuttig om grootouders en familie te beschermen tegen besmetting via hun kinderen en kleinkinderen, maar niet voor de kinderen zelf.”

“Onze 8-jarige kleindochter Clara* heeft van bij de geboorte een medisch probleem dat haar immuniteit tegen bepaalde besmettingen verzwakt. Zij wordt goed begeleid, maar haar specialist heeft in maart beslist dat zij niet naar school mag, omdat er te veel onbekende factoren zijn over hoe zij op een eventuele besmetting met COVID-19 zou reageren. Zij heeft van hem een ziekteattest voor afwezigheid op school gekregen zonder einddatum.”

“Wij lazen recent over kinderen die na een jeugdkamp in augustus de eerste twee weken niet naar school konden en hoe erg ze dat vonden. Wij sympathiseren met iedereen die het in de huidige omstandigheden moeilijk heeft. Zonder deze problemen te willen minimaliseren moeten wij toch kwijt dat onze kleindochter Clara* reeds sinds maart in volledige quarantaine leeft omwille van haar medisch probleem1”.

“Wij zijn er zeker van dat er nog ouders en grootouders zijn in deze situatie, met kleine kinderen die om diverse medische redenen een risicogeval zijn. Ook voor hen vragen wij daarom aan iedereen: respecteer de richtlijnen, doe het niet voor ons, grootouders en alle oudere mensen, maar doe het voor onze kleinkinderen.”

“Zij is sindsdien niet meer naar school gegaan, niet bij vriendjes geweest en heeft deze zomer exact twee keer een vriendje thuis gehad in de tuin, met mondmasker en afstand. Ze gaat sinds maart niet meer naar de jeugdbeweging en het zomerkamp ging voor haar ook niet door. Haar zus Dorien* kan wel naar school, maar wil apart zitten in de klas, draagt op de speelplaats altijd een mondmasker en wast zeer gewetensvol haar handen meerdere malen per dag om haar zus thuis niet te besmetten. Ook zij ondervindt de spanning van heel deze situatie.”

“Onze kleindochter volgt de school nu via BedNet. Haar ouders en wij, haar grootouders, steunen haar zoveel als we kunnen. We gaan langs of laten ze bij ons komen. Het betekent dat wij sindsdien ons sociaal leven op bijna nul hebben gezet. Als we al buiten de deur komen, houden we ons strikt aan de regels en we doen ons mondmasker bijna overal aan. Thuis komt bijna niemand meer en als er eens iemand langskomt, vermijden we elk contact, we bieden niets aan en houden afstand. Het is niet aangenaam, maar we klagen niet. We hebben immers een ijzersterke motivatie: onze kleindochter, die het allemaal flink doorstaat.”

“We willen niemand met de vinger wijzen, maar of het nu jongeren of ouderen zijn, wanneer jij de COVID-maatregelen niet respecteert maak je het risico op besmetting van onze kleindochter groter.”

“Dit gaat echter niet over haar alleen, integendeel. Wij zijn er zeker van dat er nog ouders en grootouders zijn in deze situatie, met kleine kinderen die om diverse medische redenen een risicogeval zijn.”

“Ook voor hen vragen wij daarom aan iedereen: respecteer de richtlijnen, doe het niet voor ons, grootouders en alle oudere mensen, maar doe het voor onze kleinkinderen”.

 

Note:

1   Haar ouders wensen niet dat zij in de mediabelangstelling komt, noch dat haar probleem bekend wordt. Waar het om gaat is dat zij een risicogeval voor COVID-19 is en dat ze niet de enige is.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!