Foto: harry_nl, Flickr / CC BY-NC-SA 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Opinie - FairFin vzw

FinCEN Files: ‘Tijd voor een verbod op transacties met onbekenden’

Het FinCEN schandaal toont aan dat duizenden miljarden crimineel geld ongestoord via banken passeren, ook bij ons in België. Banken krijgen te veel vrij spel in de aanpak van witwaspraktijken. Wie de evaluatie van Bankwijzer over corruptie naast de nieuwe informatie legt, ziet dat banken schimmige geldstromen niet zelf tegenhouden. Er is nood aan dwingende regelgeving en een verbod op transacties met onbekenden.

maandag 21 september 2020 17:56
Spread the love

 

Ook de vier grootbanken in België, BNP Paribas, ING, KBC en Belfius, zijn betrokken bij het schandaal. Van de 2.100 rapporten zijn er 365 waarin België vermeld wordt. Het gaat zowel over kleine als grote bedragen. Één rapport gaat over een transactie van maar liefst een half miljard dollar, vanop een Belgische bankrekening. Het was niet duidelijk wie erachter zat en waar het geld vandaan kwam.

Meer details hebben we voorlopig niet. De Bankwijzer van FairFin controleert al jaren het beleid van banken op heel wat maatschappelijke thema’s, waaronder corruptie. We gaan ook na of banken hun klanten kennen. Sinds de evaluatie die we in 2017 maakten, zeggen deze vier banken in hun beleid dat ze de identiteit van hun klanten en de uiteindelijke begunstigden van transacties kennen. Uit de jaarverslagen van 2019 blijkt dat BNP Paribas en ING kantoren hebben in Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten en Hong Kong. BNP Paribas heeft ook een filiaal op de Maagdeneilanden dat de bank aan het liquideren is.

Uit de gelekte documenten blijkt dat banken vaak wel zien dat er een probleem is, maar verdachte transacties pas doorgeven nadat ze plaatsvonden, het geld al lang weg is, of pas wanneer de klant in opspraak komt.

Frank Vanaerschot, onderzoeker bij FairFin: “Het FinCEN dossier bestaat uit verdachte transacties die banken zelf hebben aangegeven. Waarom laten banken transacties toe als ze niet weten wie er achter zit? Als ze transacties met onbekenden weigeren, kan een groot deel van deze witwasoperaties niet plaatsvinden.”

De vier grootbanken palmen het merendeel van de Belgische bankensector in. Van BNP Paribas en Belfius is de Belgische staat bovendien de grootste of de enige aandeelhouder. Vanaerschot: “We kunnen dit niet in de handen van het bestuur van de banken laten. Als we de criminele geldkraan willen droogleggen moeten we duidelijk vastleggen dat transacties met onbekenden verboden zijn. De overheid moet bovendien haar aandeelhouderschap van BNP Paribas en Belfius gebruiken om meer publieke controle uit te oefenen.”

 

Meer info:

Bankwijzer wil mensen inzicht geven in het beleid van hun banken. De website is op enkele jaren uitgegroeid tot een belangrijke referentie voor mensen die bewust met hun geld willen omgaan. Hun bankkeuze heeft een impact op mens en planeet die verder gaat dan de eigen spaarpot. Via bankwijzer kunnen ze banken vergelijken, kunnen ze in een paar kliks een klachtenbrief of compliment naar hun bank sturen en worden ze geholpen om van bank te veranderen . In 2019 werden al meer dan 2000 klachtenbrieven verstuurd door bezorgde burgers. 

Bankwijzer maakt deel uit van het internationaal netwerk Fair Finance Guide International. In België wordt de Bankwijzer getrokken door FairFin en ondersteund door 11.11.11, Oxfam, Bond Beter Leefmilieu, Amnesty International, Vrede vzw, Financité, ACV, CSC, CNCD 11.11.11 en Netwerk Bewust Verbruiken.

Het onderzoek wordt gevoerd door Frank Vanaerschot en Sébastien Mortier, inhoudelijke medewerkers bij FairFin vzw

 

Foto: harry_nl, Flickr / CC BY-NC-SA 2.0 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!