(foto Amnesty Finland)
Opinie -

Academici, kunstenaars en politici laten zich opsluiten aan Saudische ambassade

Amnesty International plaatst nu donderdag een hele dag twee isoleercellen voor de Saudische ambassade in Brussel. VUB-rector Caroline Pauwels, auteurs Lize Spit en Joke van Leeuwen, politici Mark Demesmaeker en Wouter De Vriendt, en de directeurs van Amnesty International in België laten zich beurtelings in de kooien opsluiten. Met de actie vragen ze aan Saudi-Arabië om blogger Raif Badawi en zijn advocaat Waleed Abu al-Khair onmiddellijk vrij te laten.

woensdag 8 januari 2020 14:44
Spread the love

Op donderdag 9 januari is het exact 5 jaar geleden dat de Saudische blogger Raif Badawi 50 stokslagen kreeg omdat hij kritiek uitte op het beleid van de Saudische autoriteiten. Hij werd in 2014 veroordeeld tot 10 jaar cel, 1000 stokslagen en een zware geldboete omdat hij artikels publiceerde over vrije meningsuiting, vrouwenrechten en de rechten van minderheden in zijn land.

Raifs advocaat Waleed Abu al-Khair werd in 2014 veroordeeld tot 15 jaar cel, 15 jaar reisverbod en een geldboete. Hij zit achter de tralies omdat hij zich uitspreekt tegen mensenrechtenschendingen en omdat hij optreedt als advocaat van kritische stemmen zoals Raif Badawi en Saudische vrouwenrechtenverdedigers.

“De detentie van Raif en Waleed is verwerpelijk en volledig onterecht. Het zijn mensenrechtenverdedigers die niet in de gevangenis thuishoren. Amnesty International beschouwt hen als gewetensgevangenen en eist hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Eenzame opsluiting

Vorige maand vernam Amnesty International dat zowel Raif als Waleed in eenzame opsluiting en onder verstrengd toezicht werden geplaatst. Dit verhoogt het risico op foltering of andere mishandeling, courante praktijken in het Saudische rechtssysteem. Raif en Waleed zijn uit protest in hongerstaking gegaan.

Amnesty International wil de opsluiting en mensonwaardige behandeling van zowel Raif als Waleed aan de kaak stellen en plaatst daarom donderdag twee kooien op de middenberm voor de Saudische ambassade in Brussel. Verschillende bekende gezichten laten zich heel de dag door beurtelings opsluiten in deze geïmproviseerde isoleercellen om aandacht te generen voor de penibele en onrechtvaardige situatie van Raif en Waleed.

“Raif en Waleed zijn helaas niet de enige dissidente stemmen die in Saudi-Arabië de mond gesnoerd worden. Het recht op vrije meningsuiting, het recht om zich te verenigen en het recht op vreedzaam protest worden in het land zwaar beknot”, zegt Wies De Graeve. “Kroonprins bin Salman presenteert zich in het buitenland als een grote hervormer, maar die PR-praatjes klinken erg hol zolang mensenrechtenverdedigers wegkwijnen in de cel.”

Achtergrond

Raif Badawi is de oprichter van het online platform “De Saudische Liberalen”, dat het debat over politieke en sociale kwesties wilde stimuleren. Hij werd op 17 juni 2012 gearresteerd en op 7 mei 2014 veroordeeld tot 10 jaar cel, 1000 stokslagen (50 slagen gedurende 20 weken) en een boete van ongeveer 240.000 euro omdat hij dit forum had opgericht en de Islam zou beledigd hebben.

Op 9 januari 2015 moest Raif een eerste reeks van 50 stokslagen ondergaan. De volgende sessies vonden niet plaats, eerst omdat zijn rug niet voldoende hersteld was, nadien zonder officiële verklaring maar wellicht dankzij de internationale druk. Zolang de straf van Raif niet ongedaan gemaakt wordt, blijven de stokslagen boven zijn hoofd hangen.

In België tekenden al tienduizenden mensen een petitie van Amnesty International voor de vrijlating van Raif Badawi: https://www.amnesty-international.be/raif

Advocaat Waleed Abu al-Khair werd al meermaals vervolgd omwille van zijn inzet voor mensenrechten. Hij stond aan het hoofd van het Saudisch Mensenrechtenobservatorium, een onafhankelijke organisatie opgericht in 2008. In 2014 werd hij op basis van antiterreurwetgeving veroordeeld tot 15 jaar cel, 15 jaar reisverbod en een geldboete van ongeveer 47.500 euro.

Niet alleen de vrije meningsuiting staat extreem zwaar onder druk in Saudi-Arabië, ook andere mensenrechten worden met voeten getreden met onder meer verregaande discriminatie van vrouwen, een hoog aantal executies, foltering en oorlogsmisdaden in Jemen. Meer op https://www.amnesty-international.be/sa-mensenrechten

Praktisch

Wat? Twee kooien voor de Saudische ambassade symboliseren de eenzame opsluiting van Raif Badawi en Waleed Abu al-Khair. Belgische schrijvers, academici en politici laten zich opsluiten.
Waar? Rooseveltlaan 45, Brussel.
Wanneer? Donderdag 9 januari 2020

Verloop:
9u-10u: schrijfster Joke van Leeuwen
10u-11u: schrijfster Lize Spit
11u-12u: Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen, en Philippe Hensmans, directeur van Amnesty International Belgique francophone.
12u-13u: VUB-rector Caroline Pauwels
13u-14u: EU-parlementair Mark Demesmaeker (NV-A)
14u-14u30: federaal parlementslid Wouter De Vriendt (Groen!)
14u30-18u: verschillende Amnesty-activisten

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!