Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Wereld, Milieu -

1,4 miljoen mensen hebben dringend voedselhulp nodig in Centraal-Amerika

Door langdurige droogte en zware regenval hebben 1,4 miljoen mensen in Centraal-Amerika dringend voedselhulp nodig. De kleine boeren in de Droge Corridor zitten door hun voedselreserves heen, waarschuwen de VN.

maandag 29 april 2019 16:38
Spread the love

Een groot deel van de laatste maïs-en bonenoogst in de Droge Corridor ging verloren. Volgens cijfers van de Centraal-Amerikaanse overheden zijn 2,2 miljoen mensen daardoor getroffen. De Verenigde Naties schatten dat 1,4 miljoen mensen dringend voedselhulp nodig hebben.

De Droge Corridor loopt van Zuid-Mexico naar Panama, via Guatemala, El Salvador, Honduras en Nicaragua. De zone is bijzonder kwetsbaar voor droogte.

De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP), twee VN-organisaties, vragen de internationale gemeenschap 72 miljoen dollar om snel voedselhulp te bieden aan 700.000 mensen in de Droge Corridor. Dat geld zal ook worden gebruikt om de inkomensbronnen van boeren te diversifiëren, systemen van sociale zekerheid op te zetten en de gezinnen beter te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Geen voedselreserves meer

“De zelfvoorzienende boeren beginnen deze maand te zaaien”, zegt regionaal WFP-directeur Miguel Barreto. “Velen hebben geen voedselreserves meer en lopen het risico hun oogst opnieuw te verliezen.”

Zodra de voedselreserves uitgeput zijn, nemen de gezinnen hun toevlucht tot overlevingsstrategieën. Volgens de FAO, het WFP en de nationale regeringen hebben tot 82 procent van de gezinnen hun landbouwgereedschap en hun dieren verkocht om voedsel te kunnen kopen. Ze slaan zelfs maaltijden over of eten minder voedzaam voedsel.

“Als we hen nu niet ondersteunen, kan de periode van voedseltekorten de komende maanden bijzonder moeilijk worden voor hen, vooral voor de meest kwetsbaren, onder wie de kinderen, met een verslechtering van de voedselsituatie als gevolg”, zegt Barreto.

70 procent verloren

Centraal-Amerikaanse overheden melden dat door de uitblijvende regen in 2018 tot 70 procent van de eerste oogst van zelfvoorzienende boeren verloren ging. Door overmatige regenval liep tot 50 procent van de tweede oogst schade op.

In februari kondigde de Amerikaanse klimaatdienst NOAA aan het El Niño-weerfenomeen dit jaar zal voortduren tot oktober. El Niño doet zich voor wanneer de temperatuur van het oppervlaktewater in de oostelijke en centrale zones voor de Stille Oceaankust ter hoogte van de evenaar stijgt, en op die manier weerpatronen in de hele wereld verandert.

De kans is groot dat El Niño het zaaien voor de eerste oogst van dit jaar beïnvloedt. Dat zou de al broze voedselzekerheid in de Droge Corridor nog verslechteren. De FAO en WFP adviseren de boeren om gewassen te telen die minder water nodig hebben zoals sorghum en in de droogste gebieden voor vroege variëteiten met een korte groeicyclus te kiezen.

Migreren naar VS

Naar schatting de helft van de 1,9 miljoen zelfvoorzienende boeren in Centraal-Amerika woont in de Droge Corridor. Deze gezinnen eten alleen wat ze zelf kweken, hoofdzakelijk maïs en bonen, en hebben nauwelijks de middelen om de risico’s het hoofd te bieden. Als een oogst mislukt, hebben ze niet genoeg reserves om te eten of te verkopen. 

Meer dan een kwart van de ondervraagde gezinnen beschikt niet over voldoende inkomsten voor een basismaaltijd. Bijna een tiende van de gezinnen zegt van plan te zijn om te migreren. Veel boerenfamilies uit Guatemala, Honduras en El Salvador trekken naar het noorden, richting VS, desnoods te voet.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!