Migrantenarbeiders in Wagoner County, Oklahoma in 1939. Bron: Flickr
Nieuws, Wereld, Economie -

Aantal arbeidsmigranten groeit naar 164 miljoen

Het aantal arbeidsmigranten wereldwijd is gegroeid naar 164 miljoen, schat de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Dat is een groei van 9 procent ten opzichte van 2013.

donderdag 6 december 2018 20:18
Spread the love

Volgens de tweede editie van de Global Estimates on International Migrant Workers, die de periode 2013-2017 beslaat, is de meerderheid van de arbeidsmigranten man (96 miljoen). Er zijn 68 miljoen vrouwen onder de migranten. 

Minder vrouwen dan mannen

“Hoewel in de afgelopen twintig jaar steeds meer vrouwen migreren op zoek naar werk, krijgen ze vaak te maken met discriminatie op grond van gender en nationaliteit”, zegt Manuela Tomei, directeur Werk en Gelijkheid bij de ILO. “Hun kansen op werk in bestemmingslanden zijn kleiner dan die van mannen.”

Bijna 87 procent van de arbeidsmigranten is in de leeftijd van 25 tot 64 jaar. Dat suggereert dat sommige herkomstlanden het meest productieve deel van hun bevolking kwijtraken. Dat kan volgens de auteurs van het rapport een negatieve invloed hebben op de economische groei in die landen.

Economische ontwikkeling

Arbeidsmigranten maken 18,5 procent van de werkende bevolking uit in hoge-inkomenslanden, maar slechts 1,4 tot 2,2 procent in lage-inkomenslanden. Tussen 2013 en 2017 daalde de concentratie arbeidsmigranten in hoge-inkomenslanden van 74,4 procent tot 67,9 procent. Tegelijk nam hun aandeel in de hogere middeninkomenlanden toe. Dat laatste komt door de economische ontwikkeling in deze landen.

Van de arbeidsmigranten trekt 23 procent naar Noord-Amerika, 23,9 procent naar Noord-, Zuid-, en West-Europa en 13,9 procent naar de Arabische landen. Andere regio’s die aanzienlijke hoeveelheden arbeidsmigranten kennen (meer dan 5 procent) zijn Oost-Europa, Afrika ten zuiden van de Sahara, Zuidoost-Azië en de Pacific, en Centraal- en West-Azië. Noord-Afrika telt slechts 1 procent van de arbeidsmigranten.

Migratiepact

De ILO is van plan geregeld schattingen te gaan publiceren over internationale arbeidsmigranten, om beleidsmakers zo beter te kunnen informeren en een bijdrage te leveren aan de implementatie van het Global Compact voor Veilige, Ordelijke en Reguliere Migratie (GCM).

“Om beleid effectief te laten zijn, en in overeenstemming met de internationale arbeidsstandaarden, moet het gebaseerd zijn op sterk bewijs, inclusief het aantal arbeidsmigranten, hun karakteristieken en hun werkgeschiedenis”, zegt Rafael Diez de Medina, directeur van de afdeling Statistiek bij de ILO.

take down
the paywall
steun ons nu!