Legende foto: De nieuwe ministers van de regering van Pedro Sánchez maken hun opwachting bij Koning Felipe VI (Bron: J.J. Guillén, EFE)
Nieuws, Europa, Politiek - Sven Tuytens

Voor het eerst in de Spaanse geschiedenis bestaat een regering overwegend uit vrouwen

Een week nadat de Spaanse socialist Pedro Sánchez zijn conservatieve voorganger Mariano Rajoy met een motie van wantrouwen wegstemde, heeft de kersverse Spaanse premier zijn regeringsploeg voorgesteld. Het is een regering die voor 61,1 procent uit vrouwen bestaat.

donderdag 7 juni 2018 22:00
Spread the love

Vandaag treedt het kabinet van Pedro Sánchez aan. Behalve de premier telt het kabinet elf vrouwen en zes mannen onder wie twee die hun homoseksualiteit niet onder stoelen of banken steken. De vrouwen bekleden sleutelposten in het kabinet zoals economie, financiën, arbeid, defensie en justitie.

Sánchez verwees al verschillende keren naar de massabetogingen van 8 maart, waarbij in heel Spanje vrouwen op straat kwamen om hun rechten op te eisen. Volgens Sánchez is “wat op 8 maart gebeurde blijvend en wie de oproep van de vrouwen negeert, vergist zich”.

De nieuwe regering wil van gelijkberechtiging één van haar kernpunten maken. Eén van de eisen van 8 maart was gelijke lonen voor mannen en vrouwen. Die eis wil de nieuwe regeringsploeg zo snel mogelijk in een wet gieten. De vicepremier Carmen Calvo neemt ook het ministerie voor Gelijke Kansen naar haar bestuursniveau. 

De 46-jarige Pedro Sánchez, tot voor kort nog de Spaanse socialistische oppositieleider, heeft geen bestuurservaring maar beschikt over een kabinet met veelbelovende profielen. Opvallend is het uitgesproken pro-Europese karakter van dat nieuwe kabinet.

Nadia Calvino, een topfiguur binnen de Europese Unie, wordt minister van economische zaken en Josep Borrell, de gewezen voorzitter van het Europees Parlement krijgt de verantwoordelijkheid over buitenlandse zaken. De post wetenschapsbeleid gaat naar een wetenschapper, Pedro Duque, de eerste Spaanse astronaut.

take down
the paywall
steun ons nu!