Een konvooi met onderdelen voor een windmolen passeert door het Britse dorpje Edenfield (Paul Anderson/WikiMedia Commons)
Reportage, Nieuws, Europa, Economie, Milieu, Samenleving, Politiek -

Siemens bevriest nieuwe Britse investeringen in windenergie na Brexit

Na het Brexit-referendum zal Duits energiereus Siemens geen nieuwe projecten in hernieuwbare energie meer starten in Groot-Brittannië, tot er meer duidelijkheid is over de toekomstige relatie van dat land met de EU.

donderdag 30 juni 2016 12:25
Spread the love

Siemens is een belangrijke speler op het vlak van windenergie, ook in Groot-Brittannië. Het was ook een van de weinige bedrijven die openlijk het ‘Remain-kamp’ (‘blijf in de EU’) steunde. Nu de Britse bevolking voor een Brexit heeft gestemd, leidt dat tot enorme onzekerheid over de economische vooruitzichten en de samenwerking met de EU, maar ook over het toekomstige Britse energiebeleid.

Siemens bevriest daarom al zijn nieuw geplande projecten in Groot-Brittannië tot er meer duidelijkheid is over de gevolgen van de Britse uittreding uit de EU. Een grote, gloednieuwe assememblagefabriek in de stad Hull, aan de Noordzee op 300 kilometer ten noorden van Londen, zal vanaf 2017 onder meer wieken voor windmolens produceren. Dit zou niet in het gedrang komen door de Brexit.

Juergen Maier, ceo van Siemens in Groot-Brittannië, waarschuwt wel dat de Brexit gevolgen kan hebben voor de plannen om vanuit Hull te gaan exporteren. “Die plannen zaten nog in een vroege fase en ik verwacht nu dat ze uitgesteld worden tot we meer zekerheid hebben over het beleid”, zegt Maier in de Britse krant The Guardian. De ceo wil zekerheid over handelsverdragen, exporttarieven en de samenwerking met Europese onderzoeksprogramma’s.

Onzekerheid na de Brexit

Nog voor het Brexit-referendum werd al gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen voor hernieuwbare energie en de strijd tegen de klimaatverandering. Dat de politieke en economische onzekerheid inderdaad tot uitstel van nieuwe investeringen leidt, blijkt uit de beslissing van Siemens.

Deskundigen wijzen er ook op dat goede connecties tussen de elektriciteitsnetten van de lidstaten erg belangrijk zijn voor de opmars van hernieuwbare energie. Europa werkt volop aan die integratie van de stroomnetten, maar het zal daarbij voortaan minder rekening houden met Groot-Brittannië.

De EU was tot nog toe volop betrokken bij de ontwikkeling van windenergieprojecten in Groot-Brittannië, onder meer via miljoenenleningen door de Europese Investeringsbank. Maier roept de Britse regering dan ook op om snel onderhandelingen te starten met de windenergiesector, nog voor het bewuste Artikel 50 wordt ingeroepen en Groot-Brittannië formeel uit de EU stapt.

Bron: Siemens freezes new UK wind power investment following Brexit vote 

take down
the paywall
steun ons nu!