Turkije schiet Russisch vliegtuig neer in Syrië. Gevaarlijke escalatie

Navo-lidstaat Turkije schoot dinsdag een Russische straaljager neer. Het vliegtuig stortte neer op Syrisch grondgebied. Volgens Turkije hadden de piloten het Turkse luchtruim geschonden. De Russische overheid ontkent dat. Het is een nieuwe escalatie van het Syrische conflict waarin militaire grootmachten steeds meer tegenover elkaar beginnen te staan.

dinsdag 24 november 2015 19:35
Spread the love

Op beelden van een Turkse tv-zender is te zien hoe het vliegtuig vuur vat en even later neerstort in het Syrische berggebied dat grenst aan Turkije. Het gebied wordt gecontroleerd door Turkmeense rebellen en Jabhat al-Nusra, gelieerd aan Al Qaeda.

Een van die Turkmeense rebellengroepen, Alwiya al-Ashar, beweert de twee piloten die uit het neerstortende vliegtuig geëjecteerd werden gedood te hebben. Volgens de Britse krant The Telegraph maakt Alwiya al-Ashar deel uit van een logistiek programma gelinkt aan de CIA en de Turkse staat om wapens binnen te smokkelen in Syrië.

Volgens het Turkse leger was het Russische vliegtuig het Turkse luchtruim binnengedrongen. De piloten kregen daarover tot tien keer toe een waarschuwing, aldus het Turkse leger. In een boodschap door de Russische president Poetin wordt dat ontkend. Volgens Poetin heeft het vliegtuig het Turkse grondgebied nooit bedreigd.

Poetin waarschuwde meteen ook dat het incident ernstige gevolgen zou hebben voor de relatie tussen Rusland en Turkije. Hij tilt er ook zwaar aan dat de Turkse regering meteen de Navo contacteerde in plaats van de Russische regering. “Wil Turkije de Navo inschakelen om IS te beschermen?”

Poetin had het verder ook over een mes in de rug en beschuldigde Turkije er van olie aan te kopen uit het gebied dat gecontroleerd wordt door IS. “Als IS zo veel geld heeft, en we spreken over tientallen, honderden miljoen dollars, misschien zelfs miljarden, plus daar bovenop de bescherming van de gewapende krachten van een heel land, dan is het begrijpelijk waarom zij zo stoutmoedig zijn, zo openlijk en waarom ze mensen vermoorden op die afschuwelijke manier en waarom ze terroristische aanslagen plegen in de wereld en in het hart van Europa.”

Turkije had Rusland vorige week wel al opgeroepen om de Russische aanvallen in het Turks-Syrische grensgebied stop te zetten. 

Rode lijn

Het Syrische conflict is al lang geen burgeroorlog meer maar een internationaal kluwen waar verschillende grootmachten en opkomende machten hun ambities proberen waar te maken. Frankrijk intensifieerde na de aanslagen in Parijs de bombardementen op Raqqa, het bolwerk van IS. Op 30 september begon ook Rusland bombardementen uit te voeren. Turkije bombardeert dan weer zowel IS als de Koerdische strijdmachten die vechten tegen IS.

Het Syrische grensstadje Jarablus staat symbool voor de dubbelzinnige rol van Turkije. YPG, de Koerdische militie uit Syrisch Koerdistan, rukte op naar dat laatste stadje aan de grens van Turkije dat gecontroleerd werd door IS en dat de levensader is van het IS-bolwerk in Raqqa. De Turkse president trok meteen een rode lijn. Als YPG Jarablus zou aanvallen, zou het Turkse leger YPG onder vuur nemen.

Vijay Prashad, schrijver en kenner van de regio, maakt zich alvast grote zorgen na het recentste incident. “De Turkse reactie op de Russische schending zet de standaard voor het Russische antwoord op de volgende Turkse interventie in Syrië”, schrijft hij op Twitter.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!