Een moeder met kind schuiven aan op het Griekse eiland Kos net buiten de Turkse kust voor de veerboot naar het Griekse vasteland (Stephen Ryan/IFRC)
Wereld, Samenleving, Artikels -

Israël en staten Arabische Golf weigeren Syrische vluchtelingen

Terwijl de buurlanden van Syrië worden overspoeld door 3,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië en de EU enkele honderdduizenden vluchtelingen opvangt uit Syrië, Libië, Afghanistan en Irak, weigeren Syrisch buurland Israël en de rijke Arabische Golfstaten categoriek elke steun.

woensdag 9 september 2015 16:29
Spread the love

De Syrische buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije vangen miljoenen Syrische migranten op. Volgens VN-cijfers gaat het om ongeveer 3,5 miljoen mensen. Andere landen in de nabije regio, zoals Israël en de Golfstaten weigeren echter pertinent om vluchtelingen op te nemen.

Joseph Chamie, voormalig directeur van het VN-bevolkingsfonds: “De Golfstaten hebben wel grote aantallen Zuid-Aziaten en Noord-Afrikanen toegelaten. Die worden niet gezien als vluchtelingen, maar als tijdelijke goedkope werkkrachten die na een tijdje weer naar huis gaan. Ook Israël heeft in het verleden wel vluchtelingen opgevangen, maar die waren zonder uitzondering alleen Joods.”

De Golfstaten die de vluchtelingencrisis vrijwel volledig negeren zijn Saoedi-Arabië, Bahrein, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. In een verklaring van 8 september zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dat daarentegen Koeweit sinds 2013 gastland is geweest van drie internationale donorconferenties. Die conferenties leverden miljarden dollars op voor humanitaire hulp aan Syrische vluchtelingen. Alleen al in 2015, beloofden donoren tijdens de derde conferentie 3,8 miljard dollar.

Israël

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu verklaarde dat Israël een “erg klein land is dat demografische en geografische diepte mist.” Met zijn ongeveer 8 miljoen inwoners is Israël echter een land dat zelf grotendeels is opgericht door voormalige vluchtelingen. Het land bouwt daarentegen een nieuwe veiligheidszone bij de grens met Jordanië, om “illegale migratie en vijandige infiltratie” tegen te houden.

Netanyahu’s houding stuitte op hevige kritiek van Isaac Herzog, leider van de Zionistische Unie, de belangrijkste oppositiepartij. Hij verwees naar de geschiedenis van het Joodse volk, dat in het verleden ook te maken had met vervolging. “Wij hebben zelf ervaren hoe het is als de wereld zwijgt. U bent vergeten wat Jood zijn betekent: vervolging en vluchteling zijn. De premier van het Joodse volk zou zijn hart en de grenzen niet moeten sluiten als mensen vluchten voor hun leven, met kinderen in hun armen”, zei Herzog.

Globalisering

In een verklaring van 7 september 2015 zegt de VN-commissie dat Syrische migranten extreme risico’s nemen op zoek naar een veilig en beter leven. Ze zetten vaak hun leven op het spel om Europa te bereiken. Chamie stelt dat het geen verrassing hoeft te zijn dat deze mensen op de vlucht slaan.

“Gezien de huidige situatie in de wereld zou de vraag eerder moeten zijn, waarom doen niet meer mensen dat?”

Bron: Rich Gulf Nations Tight-Lipped on Growing Refugee Crisis

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!