België -

Parlementen steeds blanker

Onze parlementen zullen na de verkiezingen van mei waarschijnlijk nog minder divers zijn dan nu. De kans bestaat dat geen enkele Vlaamse man van Turkse of Marokkaanse oorsprong in het parlement zit. Nochtans is onze bevolking steeds diverser.

vrijdag 21 maart 2014 12:28
Spread the love

Het Vlaamse parlement telt 124 leden. Slechts 6 van de 124 leden zijn van niet-Europese oorsprong. Ook in het federale parlement zijn er erg weinig leden van niet-Europese origine. Er zitten vijf Vlamingen met Marokkaanse of Turkse achtergrond in het federaal parlement. Na de verkiezingen in mei dreigt dit nog te verminderen.

De realiteit ziet er nochtans anders uit. Ongeveer 1,1 miljoen van de Vlamingen heeft een niet-Europese achtergrond. Dat is één op zes. Eigenlijk zouden er dus 20 mensen van een andere oorsprong in ieder parlement moeten zitten. Dat komt beter overeen met de samenstelling van de Vlaamse bevolking. 

Klik hier voor een langere versie van dit artikel

take down
the paywall
steun ons nu!