screenshot promofilm
Nieuws, België -

Promofilmpje Antwerpen moffelt helft van de bevolking weg

Het nieuwe promofilmpje dat de troeven van de stad Antwerpen in de verf moet zetten, toont een bijna volledig blanke bevolking. Hebben de makers de helft van de bevolking uitgewist?

woensdag 19 maart 2014 15:34
Spread the love


doc

Er is een nieuw promofilmpje – getiteld Moving Antwerp – van de stad Antwerpen. In het filmpje, gemaakt door New Impact, worden de troeven en bezienswaardigheden van Antwerpen in de verf gezet: van het MAS, over de kathedraal tot de haven, de diamantsector en de modewereld. Met het filmpje wil de stad organisatoren van congressen en bedrijven warm maken voor Antwerpen.

Opvallend is vooral dat het flitsende fimpje een bijna compleet blank Antwerpen toont. De enige personages die wat kleur brengen zijn de clichématige zwarte ober en twee joodse zakenmannen.

Dat lokt reacties uit op sociale netwerksites. Hoe kan je nu met ons belastingsgeld een filmpje maken over de stad waar je de helft van de bevolking uit beeld houdt, klinkt het verontwaardigd. Uit de recente lokale inburgerings- en integratiemonitor van de Vlaamse overheid blijkt dat 42 procent van de Antwerpenaren vreemde roots heeft. Antwerpen is daarmee de vierde meest gekleurde stad van Vlaanderen. Bovendien telt Antwerpen na Amsterdam de meest verschillende nationaliteiten ter wereld.

“‘Moving Antwerp’ wil Antwerpen tonen als een stad in beweging”, zegt de woordvoerder van toerismeschepen Koen Kennis (N-VA) in het Laatste Nieuws. “Er is in het filmpje veel aandacht voor nieuwe verwezenlijkingen van de laatste jaren.”

Maar de straatbeelden tonen vooral een compleet blanke stad. Dit is een greep uit de reacties op die monoculturele bril:

Youssef K.: Prachtige video van een prachtige stad. Geweldig hoe ze circa 50% van de bevolking vakkundig uit het filmpje hebben geknipt. De natte droom van Vlaams Belang en Vlaams Belang Light, Antwerpen eindelijk verlost van haar ‘kleurlingen’. Hoe geloofwaardig is een promofilmpje voor de stad Antwerpen zonder minderheden? Een kaakslag voor elke Antwerpenaar met een migratieachtergrond. #fail

Hasna A.: Waar ligt deze versie van whites-only Antwerpen? 1 blik op het centrum en tis bijna onmogelijk om een donkere huidskleur te zien of een hoofddoek, maar de videomakers deden hun best om dat te verstoppen (en dit met belastingsgeld van diezelfde onzichtbare Antwerpenaren?).

Imade A.: Knappe beelden maar te artificieel, te nep. Zoals heel wat mensen hierboven aanhalen : waar blijft de gewone Antwerpenaar in beeld? Waar blijft de diversiteit die we dagdagelijks zien? Geboren en getogen in Antwerpenaar kan ik mij er alleszins al niet in herkennen. Jammer.

Sander V.: Volledig eens met Juliane. Het viel mij ook meteen op dat ik nog nooit zoveel bleekscheten in Antwerpen gezien heb als in dit filmpje. Een enorm verschil met hoe aangenaam Antwerpen eruitziet in mijn kop.

Gert R.: Knap filmpje. Wel bizar dat er nauwelijks allochtonen getoond werden … Op Amsterdam na, telt Antwerpen het meest aantal nationaliteiten.

Leen M.: Superknappe beeldvorming! Alleen wonen en leven er blijkbaar geen allochtonen en ouderen in tstad… Ook mis ik hier en daar wat groen… Maar nu helemaal overtuigd dat al de rest parking is

Bettina V.: Inderdaad, visueel mooi, maar niet echt realistisch. Antwerpen is geen stad vol blonde (rijke) mensen, maar als je ziet wie de opdracht gegeven heeft, snap ik het wel.

Yasmine Kherbache ( Antwerps gemeenteraadslid SP.A) tweet: Ah oef. Wààr is iedereen? dacht ik toen ik het filmpje zag. Alsof de straten vooraf “gesweept” werden.

Als reactie op de promofilm werd een alternatieve Facebookpagina opgericht https://www.facebook.com/peopleofantwerp waar mensen foto’s en filmpjes kunnen posten van het echte Antwerpen.

Het is niet de eerste keer dat Antwerpen de helft van haar bevolking buiten beeld houdt. In de door de stad gesponsorde film van Jan Verheyen “Zot Van A” zijn de makers er ook in geslaagd om een film te maken die zich afspeelt in de straten van Antwerpen met geen enkele gekleurde Antwerpenaar in het straatbeeld.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!