België -

Vakbonden tegen schrappen inschakelingsuitkering

Ben je op zoek naar werk en ben je nog geen jaar voltijds aan de slag geweest, dan krijg je een inschakelingsuitkering. Deze uitkering zorgt ervoor dat je een inkomen hebt, terwijl je zoekt naar werk. Maar de regering heeft beslist om deze uitkering te beperken. Wie langer dan drie jaar naar werk moet zoeken, krijgt geen instapuitkering meer. Dat heeft grote gevolgen voor sommige mensen.

maandag 10 maart 2014 18:15
Spread the love

Neem Kristien bijvoorbeeld. Kristien is drieëndertig jaar, woont in Antwerpen. Ze heeft reeds veel gewerkt, maar steeds halftijds. Momenteel zit ze zonder werk. Daardoor krijgt ze een instapuitkering. Maar door de beslissing van de regering, zal ze deze uitkering verliezen vanaf één januari. Dat is een ramp voor Kristien. Want zij moet dan naar het OCMW voor een leefloon. Een leefloon ligt veel lager dan dan een instapuitkering.

Armoede

De vakbonden vrezen dat de beslissing van de regering zal leiden tot meer armoede. Personen die geen instapuitkering meer krijgen, verdienen plots veel minder. Voor ouders met kinderen is dat heel moeilijk. De kans bestaat dat die ouders niet meer rondkomen.

Mensen als Kristien kunnen ook weinig doen. Er is vandaag gewoon niet zoveel vast werk te vinden. Daarom vinden de vakbonden de beslissing van de regering heel onrechtvaardig. Ze hopen dat de regering zich nog bedenkt.

(Dit artikel werd herwerkt door Thomas Decreus)

take down
the paywall
steun ons nu!