Verliezer erkent tellingen presidentsverkiezingen Honduras niet
Nieuws, Politiek -

Verliezer erkent tellingen presidentsverkiezingen Honduras niet

Met iets meer dan de helft van de stemmen geteld ligt de rechtse kandidaat Juan Orlando Hernández afgetekend aan de leiding in de Hondurese presidentsverkiezingen. Maar de linkse kandidate Xiomara Castro erkent de officiële tellingen niet.

maandag 25 november 2013 13:59
Spread the love

Zowel Juan Orlando Hernández als Xiomara Castro hebben al de overwinning opgeëist. Castro, de vrouw van de in 2009 afgezette Manuel Zelaya, doet dat op basis van eigen exitpolls.

 “Met de resultaten van exitpolls in het hele land die ik ontvangen heb, kan ik zeggen: ik ben president van Honduras”, twitterde Castro gisterenavond al.

 Juridische stappen

 Volgens de Hoge Kiesraad (TSE) heeft Juan Orlando Hernández, de kandidaat van de regerende, rechtse Nationale Partij (PN), 34 procent van de stemmen gekregen en Castro 28 procent.

“We erkennen de gegevens van de TSE niet, we gaan de corresponderende juridische stappen zetten”, kondigde de Liberale Partij van Castro twee uur geleden aan via Twitter.

In de opiniepeilingen deden beide kandidaten het even goed.

Staatsgreep

Hernández had beloofd hard op te treden tegen de criminaliteit, onder meer door militairen in te zetten tegen jeugdbendes. Honduras is met 96,1 moorden per 100.000 inwoners een van de onveiligste landen ter wereld.

Castro staat een meer algemeen veilighiedsbeleid voor, met ook aandacht voor preventie.

Manuel Zelaya, de man van Castro, werd in 2009 afgezet via een militaire staatsgreep. De daaropvolgende verkiezingen werden gewonnen door Porfirio Lobo, van de Nationale Partij, maar de internationale gemeenschap weigerde maandenlang Lobo te erkennen.

take down
the paywall
steun ons nu!