Jean redt Europa
Nieuws, België, Jean in europa, Jean redt europa -

Jean redt Europa in een satirisch programma op Acht en DeWereldMorgen.be

Na het cultprogramma ‘Jean wordt Vlaming’ trekt Jean-Baptiste Dumont er opnieuw op uit. Dit keer voor een satirisch programma: 'Jean redt Europa'. In opdracht van de neoliberale denktank, de 'European Adam Smith Foundation', gaat Jean Dumont als neoliberaal personage op zoek naar opportuniteiten in de Europese crisis. Het wekelijkse programma gaat op 22 november van start en is een samenwerking tussen DeWereldMorgen.be, Potemkino en Acht TV.

vrijdag 15 november 2013 17:31
Spread the love

Jean Dumont reist langs verschillende Europese landen met als voornaamste taak: mensen ontmoeten die ultieme buitenkansjes zien in de crisis. Het meest inspirerende neoliberale voorstel zal op het einde van het programma de ‘Save Europe’ trofee krijgen voor het beste ondernemerschap. Met het programma willen de makers het falende neoliberale beleid in Europa hekelen. DeWereldMorgen.be ging Jean Dumont opzoeken.

“Het personage van ‘Jean wordt Vlaming’ was iets makkelijker om neer te zetten dan het personage van een rasechte neoliberaal”, geeft Jean Dumont toe.

Of er dan echt opportuniteiten te vinden zijn in de crisis? “Ja hoor, de crisis biedt tal van mogelijkheden voor een neoliberaal als Jean. “De een zijn dood is de ander zijn brood.”, zegt Jean triomfantelijk.

“De zoektocht naar contacten die hem konden inspireren verliep beter dan verwacht”, geeft Jean Dumont toe. “De mensen zijn snel bereid om hun neoliberale kijk te delen op de crisis en de mogelijkheden die een crisis biedt.”

“Jean heeft als filosofie dat de overheid zoveel mogelijk moet teruggedrongen worden. Publieke diensten moeten geprivatiseerd worden, want die betekenen een verspilling van ons belastinggeld. Jean wil daarom ook mogelijkheden zoeken om via lobbywerk zoveel mogelijk te dereguleren. Teveel regels zijn immers nefast voor de individuele vrijheid van de burgers.”

Jean redt Europa bestaat uit acht afleveringen. Tijdens elke aflevering gaat Jean dieper in op een mogelijke buitenkans die de Europese crisis biedt. Jean is dol op mini-jobs, hij ziet allerlei mogelijkheden in de Griekse schuldencrisis, in privatisering, in fracking. En hij zoekt manieren om zijn winst te maximaliseren via belastingontwijking en lobbying.

“Je komt heel wat inspirerende figuren tegen hoor”, lacht Jean Dumont. Zo gaan we in Duitsland een vrouw spreken die gekant is tegen uitkeringen voor werklozen. Het activeringsbeleid moet volgens haar nog veel verder gaan dan het creëren van mini-jobs. In Brussel dompelen we ons onder in de lobbywereld en zoeken we uit hoe we de Europese wetgeving naar ons hand kunnen zetten. En op het Britse eiland Jersey zullen we op zoek gaan naar belastingsontwijkers.”

“We interviewen niet alleen mensen, maar gaan ook op zoek naar acties. Zo gaan we in Griekenland een actie verstoren tegen de privatisering van water. En gaan we in Spanje op zoek naar mogelijkheden om de ingestorte vastgoedprijzen te exploiteren en komaf te maken met de dure opvang voor economisch nuttelozen zoals bejaarden en gehandicapten.”

“We hebben voor de uitzending ook een aantal Europese politici aan het woord gelaten. Een opmerkelijke uitspraak komt van Karel De Gucht (Open VLD), Europees commissaris voor Handel. Na een debat over de toekomst van Europa zei ik hem, ‘Maar het is toch schandalig dat de Grieken niet dankbaar zijn voor al het werk van de trojka?’ ‘Pffft’, blies hij, ‘de wereld draait niet op dankbaarheid’.”

Teaser

Jean redt Europa  wordt vanaf 22 november om 22.10 uur wekelijks uitgezonden op Acht TV. Je kan vanaf dan de avonturen van Jean in real time volgen op Facebook en Twitter.

Er komt ook een online interactief luik. De uitzendingen kan je herbekijken op DeWereldMorgen.be. Hier bij ons vind je ook meer duiding en een dossier over de behandelde onderwerpen in de uitzending.

take down
the paywall
steun ons nu!