Bouwplaats op het terrein voor de Olympische Winterspelen in Sotsji (foto: Flickr creative commons / Stefan Krasowski).
Nieuws, Europa, Milieu, Greenpeace, Rusland, IPS, Olympische spelen, Wereldnatuurfonds, Sotsji, Environmental Watch on North Caucasus -

Rusland duldt geen milieukritiek op Sotsji

De Russische autoriteiten treden hard op tegen activisten die de milieu-impact van de Olympische Winterspelen in Sotsji aan de kaak stellen. Ze hadden beloofd de schoonste Spelen ooit te organiseren en kunnen elk schandaal missen als kiespijn.

dinsdag 12 november 2013 17:00
Spread the love

Al jaren waarschuwen lokale milieuactivisten voor de volgens hen zware schade die wordt toegebracht aan de stranden van de Zwarte Zee, maar ook aan natuurreservaten nabij Sotsji. Met de Olympische Spelen voor de deur krijgen ze naar eigen zeggen af te rekenen met pesterijen, intimidatie, afluisterpraktijken, arrestaties en mogelijk ook aanslagen op hun leven.

“De pesterijen nemen toe”, bevestigt Andrey Petrov, directeur van Greenpeace Rusland. “Organisaties en de mensen die ervoor werken, voelen de druk.”

Een organisatie in het bijzonder, Environmental Watch on North Caucasus (EWNC), lijkt het mikpunt van de Russische autoriteiten te zijn geworden. Twee van zijn leden, Evgeny Vitishko en Andrey Rudomakha, zijn vastgehouden door de lokale politie onder een vals voorwendsel, aldus de organisatie. Ze zouden voor hun arrestatie geschaduwd en afgeluisterd zijn.

Een andere EWNC-activist, Vladimir Kimayev, belandde recent in het ziekenhuis nadat de remmen van zijn bromfiets het hadden begeven. In de lokale media uitte hij het vermoeden dat ermee geknoeid werd.

Afvalschandaal

De Russische regering heeft beloofd om deze winter de schoonste Spelen ooit te organiseren en spreekt zelfs van “zero afval”. Maar het is uitgelekt dat het nationale spoorbedrijf tonnen vuilnis illegaal heeft gedumpt vlak buiten Sotsji. Daarbij wordt gevreesd voor besmetting van waterbronnen.

Het nieuws was beschamend voor de autoriteiten, die op dat moment met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een conferentie over sport en milieu organiseerden in Sotsji. EWNC en Greenpeace waren niet uitgenodigd, en het Wereldnatuurfonds (WWF) boycotte het evenement vanwege zijn kritiek op de milieu-impact van deze Spelen.

De vertegenwoordigers van het IOC steunen de Russische organisatie, die volgens hen bij de voorbereidingen heeft voldaan aan alle milieustandaarden. Maar na de onthullingen over de stortplaats, roepen sommige IOC-leden om een onderzoek. Ze beschouwen dat echter als de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten.

Het spoorbedrijf zelf acht een onderaannemer verantwoordelijk voor het storten van het vuilnis, en verklaarde dat het probleem intussen is opgelost. Toch zijn er nog vrachtwagens gezien die tonnen afval kwamen dumpen op de plek.

Verwoesting van bos

De voorbereidingen van de Spelen hebben volgens milieuorganisaties nog heel wat andere problemen veroorzaakt: de verwoesting van duizenden hectare bos, van broedplaatsen van bedreigde vissoorten en van plaatsen waar dieren overwinteren.

De Russische regering ontkent dat er met de organisatie van hun Spelen zware milieuproblemen gepaard gaan. Maar critici wijzen op het feit dat de regering al afdingt op de belofte om de Spelen zo schoon mogelijk te organiseren. Het budget van 38 miljard euro, het grootste in de geschiedenis van de Olympische Spelen, bevat geen geld voor de verwerking van het bouwafval.

De autoriteiten lijken vastbesloten om de Spelen te houden met zo weinig mogelijk slechte reclame over hun milieu-impact. Er is al wetgeving goedgekeurd om protesten in de aanloop naar en tijdens de Olympische Spelen volledig te verbieden.

take down
the paywall
steun ons nu!