Kinderen in jeugdatelier 't Paddestoeltje in Oudergem snijden de groenten voor de soep.
Nieuws, België, Brussel, 11.11.11, Broederlijk Delen, Ik kook van woede -

Brussel kookt van woede

In het weekend van 18, 19 en 20 oktober werd er op honderden plekken in België gratis soep uitgedeeld om aandacht te vragen voor de honger in de wereld. Deze soepacties waren een onderdeel van de campagne ‘Ik kook van woede’ van 11.11.11, de koepelorganisatie van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging. DeWereldMorgen.be bezocht enkele bevlogen deelnemers in Brussel.

zondag 20 oktober 2013 19:32
Spread the love

Een tiental kinderen is ’s ochtends druk in de weer met het snijden van groenten in Jeugdatelier ’t Paddestoeltje in Oudergem. Begeleidster Katrien Bosserez: “We koken al ieder trimester met de kinderen. Dit konden wij dus prima combineren met de soepactie.”

“Voordat de kinderen zijn begonnen met het klaarmaken van de soep heb ik gevraagd hoeveel van hen ’s ochtends hebben ontbeten”, vertelt Bosserez. “Vervolgens heb ik hen duidelijk gemaakt dat sommige kinderen amper wat te eten hebben, terwijl wij geregeld eten weggooien.”

In de geest van de campagne Ik kook van woede mochten de kinderen vervolgens hun woede over de honger in de wereld uiten door voor de spiegel boze gezichten te trekken en boze gezichten te tekenen.

Rafael De Saeger, tweedejaars student in het volwassenenonderwijs, deelt rond lunchtijd gratis soep uit aan zijn medestudenten in de Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen in Schaarbeek.

“De groenten voor de soep zijn afkomstig van het Voedselteam in Lommel, dat een netwerk van biologische boeren samenbrengt in een regionaal voedselsysteem. De groenten werden bovendien geproduceerd met hulp van sociale economiewerkplaats De Wroeter: de producten zijn dus zowel biologisch als sociaal verantwoord”, vertelt De Saeger.

“De boodschap die ik vandaag aan mijn medestudenten wil meegeven is: de soep is vandaag gratis, maar verspil niet. Eet vooral alles op.”

De Saeger denkt dat de boodschap van de 11.11.11-campagne wel zal aanslaan bij zijn medestudenten. “Studenten die de opleiding gezinswetenschappen volgen zijn over het algemeen sociaal georiënteerd en dus ook verontwaardigd over zaken als honger in de wereld.”

Ook hulporganisaties Broederlijk Delen en Studio Globo serveren rond lunchtijd soep tijdens een themadag over alternatieven voor het huidige ontwikkelingsmodel. “Als we vaststellen dat er 842 miljoen mensen honger hebben, dat er genoeg voedsel in de wereld is en dat er tegelijkertijd zoveel voedsel verspild wordt, dan koken we natuurlijk van woede. Maar het moet ons ook aanzetten om na te denken over herverdeling én over onze eigen levensstijl,” zegt Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen.

take down
the paywall
steun ons nu!