Versplintering oppositie Syrië: “Sharia in plaats van Assad”
Syrië, Burgeroorlog Syrië -

Versplintering oppositie Syrië: “Sharia in plaats van Assad”

donderdag 26 september 2013 19:51
Spread the love

Syrië: Islamitische opstandelingen trekken zich terug uit de “Nationale Coalitie”. Er moet een nieuwe staat op zuivere religieuze basis komen.

Vertaling van een artikel van Karin Leukefeld  van 26/09/2013 uit Junge Welt,  een erg interessante samenvatting van de nieuwste ontwikkelingen in Syrië die niet altijd tot hier doordringen.

Het kamp van de opstandelingen in Syrië versplintert verder. 13 islamitische strijdgroepen hebben zich in een gemeenschappelijke verklaring afgescheurd van de verzamelde oppositie in de “Nationale Coalitie”. Uit het door de  USA, EU en de golfstaten erkende verbond “Vrienden van Syrië” als “legitieme vertegenwoordiger van de Syriers”, trekken zij zich niet terug, verklaarde Abdulaziz Salame van de “Tawid Brigade” in een videoboodschap, uit dewelke het persagentschap AFP op dinsdag citeerde.

Het internetportaal Syria Comment haalde 4 centrale punten uit de verklaring aan. Zo moeten de militaire en burgerlijke krachten in een “islamitische structuur” samensmelten en zich op de sharia baseren. Deze zou “de enige bron voor wetgeving zijn”. Men voelt zich ook enkel door diegenen vertegenwoordigd “die hun leven en hun sterven aan de revolutie offeren”. Dat sluit een vertegenwoordiging door exilgroepen uit. Salame weigert expliciet de door de “Nationale coalitie” ingezette ‘overgangsregering” te erkennen die met de recent gekozen Ahmed Tomeh, zonder zich in Syrië te bevinden, aan haar derde voorzitter toe is.

Volgens Syria Comment leveren die 13 groepen de sterkste strijdkrachten onder de buitenlanders in Syrië. Naar eigen zeggen beschikken zij over meer dan 50.000 strijders, politieke waarnemers gaan uit van “enige tienduizenden”. Enkele van deze groepen werkten tot nu toe samen met de door het Westen en de Golfstaten gesteunde “Opperste Militairraad van het Vrije Syrische Leger”. Andere, ondermeer de tot Al-Quada gerekende Al-Nusra-Front, worden tot de “islamitische hardliners” gerekend. Daarmee zouden de “gemodereerde” krachten onder de buitenlanders verder gemarginaliseerd worden. Ook de door de “Vrienden van Syrië” tot nu toe opgebouwde structuren kunnen hierdoor hun betekenis verliezen.

Pas zondag heeft de voorzitter van de “Nationale Coalitie”, Ahmad Jarba verklaart dat de coalitie bereid was deel te nemen aan de in Genève geplande vredesgesprekken. Voorwaarde zou zijn dat deze tot een overgangsregering “met volle uitvoerende macht” zouden leiden. Tot nu toe had de “Nationale Coalitie” elke deelname aan de Genève II conferentie afhankelijk gemaakt van een terugtrekking van president Baschar Al-Assad. In Parijs heeft Jarba, na gesprekken met de Franse buitenlandminister Laurent Fabius nu gezegd dat men niet tegen gesprekken is, maar voelt zich evenwel door de revolutionaire principes gebonden. Een politieke oplossing moet de doelstellingen  erkennen waarvoor de opstand begonnen is. Het persbureau Reuters haalde daartegenover een hooggeplaatst lid van de islamitische Al-Sahaba-Brigaden aan, die met eigen standpunten in de omgeving van Damaskus opereren. Moaz Al-Agha weigert daarin gesprekken en roept de leden van de Coalitie op om af te treden.

De voorzitter van de Libanese Hezbollah, Hassan Nasrallah, heeft op maandag (23/09/2013) de ondersteuningsstaten van de buitenlanders in Syrië opgeroepen om hun steun op te geven. In een door de televisie uitgezonden toespraak wendde Nasrallah zich rechtstreeks tot Saudi-Arabië, de Golfstaten en Turkije: “Denk na over jullie positie. De toestand in Syrië heeft een zeer ernstige omvang aangenomen; Jullie zetten in op een mislukte militaire optie, maar de oplossing moet politiek zijn, een politieke dialoog. Het vasthouden aan een militaire optie zal Syrië en andere landen verwoesten”.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!