Wist je dat: Noodhulp voor Syrië extreem veel of belachelijk weinig?
Nieuws, Samenleving, Noodhulp, Oorlogsindustrie, Burgeroorlog Syrië, Kloof tussen arm en rijk, Wjd -

Wist je dat: Noodhulp voor Syrië extreem veel of belachelijk weinig?

De VN zoekt dringend 6,5 miljard dollar noodhulp voor Syrië. Op het eerste gezicht lijkt dit heel veel, maar bij nader toezien gaat het om peanuts. Een cijferdans u aangeboden door Marc Vandepitte.

dinsdag 17 december 2013 14:30
Spread the love

In het VRT-journaal van 16 december 2013 struikelde de nieuwslezer van dienst bijna over het bedrag van 4,7 miljard euro (6,5 miljard dollar) dat de VN bij elkaar zoekt voor Syrië: “een recordbedrag”, “nooit gezien”. In de begeleidende reportage waren er zelfs twijfels of dit hoog bedrag wel bij elkaar kon gevonden worden: “Het is maar de vraag of de VN zo’n grote hoeveelheid geld kan op halen. Dit jaar is maar 60 procent van het voorgestelde bedrag effectief gedoneerd.”

6,5 miljard, dat lijkt inderdaad veel tot je dat plaatst tegenover andere cijfers. Dan wordt het zelfs belachelijk klein. Ter illustratie dit ‘shoppinglijstje’: 

  • 6,5 miljard dollar is iets minder dan de waarde van het wapencontract dat de VS in oktober afsloten met Saoedi-Arabië. Met Abu Dhabi werd een gelijkaardig contract afgesloten ter waarde van 4 miljard dollar.
  • De 25 best betaalde managers van hefboomfondsen ‘verdienden’ vorig jaar slechts 14 miljard dollar, meer dan het dubbele van wat de Syriërs nodig hebben. Slechts, want in 2010 graaiden ze nog 22 miljard dollar binnen.
  • Toen de VS-militairen in Irak en Afghanistan oorlogje aan het voeren waren moesten de tenten en kazernes waarin ze verbleven afgekoeld worden. Dat kostte jaarlijks 20 miljard dollar aan airconditioning, driemaal het bedrag voor Syrië.
  • Met zijn allen drinken we in Europa jaarlijks voor 210 miljard dollar aan alcoholische dranken. Wereldwijd is dat ongeveer 1.000 miljard dollar.[1]
  • De uitgaven voor bewapening in de VS liggen officieel op 682 miljard dollar. Eén procent daarvan volstaat voor de noodhulp voor Syrië.
  • De oorlog in Irak en Afghanistan samen hebben ongeveer 2.000 miljard dollar gekost. 0,3% van dat bedrag volstaat voor de Syriërs.
  • De 950 rijkste miljardairs bezitten samen 3.500 miljard dollar. Een vijfhonderdste van dat bedrag is voldoende voor de gezochte noodhulp.
  • Om de banken te redden hebben de overheden wereldwijd 9.000 miljard dollar in het financieel systeem gestopt. 0,07% daarvan is voldoende …
  • In belastingsparadijzen staat voor ongeveer 32.000 miljard dollar geparkeerd. Met 0,02% daarvan …
  • De markt van derivaten[2] is opgezwollen tot bijna 693.000 miljard dollar. Een luttele 0,001% taks daarop volstaat om …

4,7 miljard euro voor humanitaire hulp …

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!