Groenlinks haalt absolute meerderheid in Gent!
Democratie, Gent, Didier Reynders, Verkiezingen, PS, Separatisme, Federale kieskring, MR, Elio Di Rupo, Federalisme, Ecolo, B Plus -

Groenlinks haalt absolute meerderheid in Gent!

zondag 8 september 2013 12:20
Spread the love

Dat Gent een links en groen bastion is werd na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen al duidelijk. Met de simulatie van de federale verkiezingen in het kader van de Actie Federale Kieskring van B Plus gisteren werd dit nogmaals bevestigd, zij het dan in de populariteit van de Franstalige socialisten en groenen.

PS wint, Ecolo een mooie tweede

De resultaten spreken voor zich. Met een ruime 39% laat de PS iedereen ver achter zich. Ecolo volgt met 22% van de stemmen. De MR van Didier Reynders sloot vervolgens de top drie af met 17%. Opvallend, de PTB, de Franstalige vleugel van de PVDA haalt ruim 4% en het FDF van Olivier Maingain slaagt toch nog een dikke 2 % van de kiezers te verleiden. cdH tenslotte doet het iets beter dan haar Nederlandstalige tegenhanger CD&V tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen en haalt iets meer dan 11%.

Di Rupo nummer één, Reynders op twee

Wat de populariteit van onze Franstalige landgenoten en politici in Gent betreft zijn de resultaten ietwat verspreid. Premier di Rupo haalt met 17% de meeste voorkeursstemmen al kan men zich afvragen of hier de zgn. kanseliersbonus niet speelde. De top drie wordt vervolgens vervolledigt met Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (cdH). Binnen de top vijf vinden we vervolgens nog Paul Magnette (PS) en Jean-Michel Javaux (Ecolo) en Olivier Deleuze (ECOLO). Vooral die twee laatste namen zouden toch wel een verrassing kunnen genoemd worden, al verklaard de sterke score van Ecolo als blok veel.

Generale repetitie voor 2014?

Wat populariteit betreft, illustreerde de ruime belangstelling van het publiek eens te meer dat er een ruim draagvlak bestaat onder bevolking voor een federale kieskring. Voor velen betekende de deelname aan de stemming even wachten voor het stembureau, maar dat nam men er blijkbaar graag bij om eens op onze Franstalige landgenoten te kunnen stemmen. Uit de spontane discussies bleek telkens weer hoe sterk de bevolking haar buik vol heeft van de communautaire steekspelletjes.

Vele kiezers vroegen enthousiast wanneer het eindelijk zo ver is dat men in ’t echt voor elkaar mag stemmen. Volgend jaar? Hopelijk! Nog meer deelnemers deelden de analyse van B Plus en zoveel anderen dat een federale kieskring elementair is voor de democratie in ons land. De federale kieskring leeft onder de bevolking in Gent, zoveel is zeker.

Benieuwd wat dit geeft in Antwerpen volgende week!

take down
the paywall
steun ons nu!