“Flyers over belastingparadijzen uitdelen aan stations schendt neutraliteit”
Nieuws, België -

“Flyers over belastingparadijzen uitdelen aan stations schendt neutraliteit”

Het Financieel Actienetwerk - een coalitie van vakbonden en NGO's – mag van de NMBS Holding vrijdag op de derde Tax Justice Day geen flyers uitdelen aan een twintigtal stations. De flyeractie 'Zet je tanden in belastingparadijs België' zou de neutraliteit schenden, aldus de NMBS.

donderdag 30 mei 2013 15:59
Spread the love

Organisaties, bewegingen en campagnes die snel veel mensen willen bereiken, doen dat door ‘s morgens vroeg hun promotiemateriaal uit te delen aan een treinstation. 

Het Financieel Actienetwerk dat vakbonden en NGO’s verzamelt die samen campagne voeren voor een rechtvaardige fiscaliteit wou vrijdag flyers uitdelen aan een twintigtal grote en minder grote stations in de verschillende landsdelen. Het gaat om een flyer met de slogan ‘Zet je tanden in belastingparadijs België’ met informatie over de lage belastingen die vermogenden en bedrijven in België betalen. 

De NMBS Holding verbiedt die actie nu. “Wij kunnen u geen toestemming geven voor de organisatie van een flyering rond Tax Justice Day in onze stations. Onze organisatie is verplicht de neutraliteit te bewaren op politiek, religieus en levensbeschouwelijk vlak. Als we op uw vraag zouden ingaan, zou de indruk ontstaan dat wij niet aan deze verplichting voldoen.”

Eric Goeman, woordvoerder van het Financieel Actienetwerk reageert verbouwereerd. “Het netwerk beschikt niet over de middelen zoals bedrijven of politieke partijen om een nationale affichage te organiseren via allerlei billboards. Voor het maatschappelijk middenveld is dus het flyeren in treinstations om zo tenminste een grote groep reizigers te bereiken zeer belangrijk.”

Goeman: “Het is schrijnend te moeten vaststellen dat een bedrijf dat voor een groot gedeelte gefinancierd wordt door bijdragen van de gewone belastingbetaler in dit land, wel toelaat dat de reizigers in het station af en toe geconfronteerd wordt met bedrijven die een promotie voeren of een nieuw product uitdelen aan de reiziger (kwestie van neutraliteit?), maar het maatschappelijk middenveld weert uit de treinstations wanneer het pleit voor meer rechtvaardige fiscaliteit.”

Eric Goeman legt het verbod overigens naast zich neer. “De flyeractie gaat onvoorwaardelijk door”, klinkt het. Als de NMBS de politie er bij haalt riskeren de actievoerders een GAS-boete. 

take down
the paywall
steun ons nu!