Grondbezit is een van de centrale punten in de vredesonderhandelingen in Columbia (Foto: Constanza Vieira / IPS)
Nieuws, Politiek, FARC, Akkoord, Columbia, Juan Manuel Santos -

Eerste akkoord tussen regering en FARC “is gouden kans”

HAVANA/BOGOTA — Het eerste akkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC betekent een "gouden kans" om ook in de andere thema's succes te boeken, zegt een FARC-onderhandelaar aan IPS.

maandag 27 mei 2013 13:27
Spread the love

Na zes maanden onderhandelen in het Cubaanse Havana hebben vertegenwoordigers van de Colombiaanse regering van Juan Manuel Santos en de rebellenbeweging FARC gisteren aangekondigd dat er een akkoord is over de landbouwhervorming.

Definitief akkoord

Dit eerste akkoord bevat de belangrijkste aspecten die de FARC op tafel heeft gelegd, bevestigde FARC-onderhandelaar Andrés París meteen na de bekendmaking van het akkoord aan IPS.  Hij spreekt van een “gouden kans” om ook een akkoord te bereiken over de andere thema’s.

“Dit is een flinke stap op weg naar een definitief akkoord om het conflict te beëindigen”, aldus París. Het vredesproces “wordt sterker naarmate de regering haar hervormingsplannen concreet maakt en de Colombianen in deze toenadering niet alleen een kans op vrede zien maar ook op een verbetering van hun eigen levensomstandigheden.”

Een Latijns-Amerikaanse diplomatieke bron dicht bij de onderhandelingen noemt het belangrijk dat de standpunten elkaar genaderd zijn en dat men nu naar de andere punten kan overstappen.

87 procent zonder grond

Beide partijen benadrukten gisteren dat het akkoord over de landhervorming afhangt van een akkoord over alle punten.

Volgens de FARC zijn er in Colombia landbouwbedrijven die tot 100.000 hectare hebben terwijl 87 procent van de boeren niet over grond beschikt. Studies geven aan dat de kloof tussen arm en rijk in Colombia een van de grootste ter wereld is.

Volgens het akkoord dat gisteren werd aangekondigd, komt er een Grondfonds voor de Vrede. Daar zullen boeren zonder land, of boeren met onvoldoende land, terechtkunnen.

take down
the paywall
steun ons nu!