Nieuws, Economie, Politiek, Transparantie, Amerika, Barack Obama, Overheid -

Obama geeft overheidsdata vrij

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren (donderdag) overheden verplicht hun data vrij te geven in een formaat dat leesbaar is door computers. Innovatieve bedrijven kunnen deze 'open data' gebruiken om nieuwe producten te ontwikkelen.

vrijdag 10 mei 2013 12:28
Spread the love

Afhankelijk van hoe de executive order (uitvoeringsbesluit) wordt geïmplementeerd, kunnen de Verenigde Staten het meest transparante land ter wereld worden waar het niet-geheime informatie betreft. Openheid en publieke toegankelijkheid moeten de standaard worden voor alle federale overheden.

“Als je informatie vrijgeeft, vinden mensen manieren om die informatie te analyseren en er iets zinnigs mee te doen”, zegt Dave Haass van Electronic Frontier Foundation, een groep die zich inzet voor digitale rechten, in een reactie. “Dit is een belangrijke stap op weg naar een nieuwe manier van omgaan met overheidsinformatie. Een van de belangrijkste punten in deze maatregel is dat overheden niet alleen verplicht worden veel meer data vrij te geven, maar dit ook in een meer gestandaardiseerd formaat te doen. Daardoor kan de informatie beter geanalyseerd worden.”

Transparantie

De stappen sluiten aan bij een bredere internationale discussie over digitale standaarden in snelgroeiende industrieën. Regeringen, inclusief die in Washington, passen zich relatief traag aan aan die nieuwe standaarden. De maatregel die gisteren is goedgekeurd moet dat proces versnellen.

De regering-Obama kwam in 2009 al met maatregelen die grotere transparantie moesten garanderen. Deze hadden volgens critici echter een te beperkt effect. “De nieuwe maatregelen zijn anders dan die uit het verleden”, zegt John Wonderlich, beleidsdirecteur bij de Sunlight Foundation, een groep die zich inzet voor meer transparantie bij de overheid. “Het gaat hier om het opzetten van rapportagesystemen, nieuwe doelen en een raamwerk met nieuwe principes voor openheid.”

Veel voorstanders van open data benadrukken het belang van publiek toezicht als het gaat om overheidsinformatie, maar het Witte Huis wees gisteren vooral op nieuwe mogelijkheden voor ondernemers. Eerder al ontwikkelden die met gebruik van satellietgegevens van de overheid gps-diensten. “Twee soorten open data van de overheid, weerinformatie en gps, zijn alleen al tientallen miljarden dollars waard voor de Amerikaanse economie”, zei Todd Park, chief technology officer bij het Witte Huis.

De website data.gov, die binnenkort uitgebreid wordt, moet de centrale plaats worden voor het nieuwe initiatief.

take down
the paywall
steun ons nu!