Honing meldt vervuiling door zware metalen
Nieuws, Milieu -

Honing meldt vervuiling door zware metalen

Honing is een goede indicator om voor vervuiling door zware metalen te waarschuwen. Braziliaanse wetenschappers zijn tot die conclusie gekomen.

donderdag 2 mei 2013 15:22
Spread the love

Als er ergens in de bodem zware metalen als zink, koper, lood en cadmium zitten, dan zullen die via de honingbij ook in de honing terechtkomen, zeggen onderzoekers van de Landbouwhogeschool Luiz de Queiroz van de Universiteit van São Paulo.

Ze verzamelden honing uit diverse zones in Brazilië, ook uit stedelijke zones. Via elektrochemische technieken konden ze de aanwezigheid van metalen achterhalen in de honing. Door de resten van de pollen te analyseren zagen ze uit welke plant de bijen de nectar gehaald hadden en in welke zone dat gebeurd was.

“Als het staal vervuiling bevat, dan kunnen we op basis van deze gegevens te weten komen wat de bron van de vervuiling is”, zegt landbouwkundige Diogo Feliciano Dias Araujo, coördinator van het onderzoek. “Daardoor wordt de honing een bio-indicator voor vervuilende stoffen.”

take down
the paywall
steun ons nu!