Actie op donderdag 14 maart aan het kantoor van eurocommissaris Olli Rehn in Brussel. (foto: Judith Lindekens)
Nieuws, Politiek, België, Sociaal protest, Europese Commissie, Eurocrisis, Brussel, Besparingsbeleid, Olli Rehn, Eurocommissaris, DG ECFIN, OccupyTheTroika, Michel Vanderopoulos -

‘Platform voor een Europese Lente’ bezet EU-gebouw

BRUSSEL - Enkele tientallen activisten uit heel Europa drongen na de Europese betoging van donderdag 14 maart binnen in het kantoorgebouw van Europees Commissaris Olli Rehn (bevoegd voor Economische en Monetaire zaken) en bezetten het even. Hiermee protesteerden ze tegen het hardvochtige besparingsbeleid van de EU.

donderdag 14 maart 2013 20:05
Spread the love

De actie vond plaats onder het moto ‘onze democratie, hun besparingen’.  En werd georganiseerd door het platform ‘Voor een Europese Lente’ – een coalitie van bewegingen uit dertien EU-landen – dat zich verzet tegen het Europese beleid dat een hardvochtige besparingspolitiek oplegt aan de lidstaten. De actie OccupyTheTroika paste in het kader van de Europese top in Brussel van donderdag en vrijdag.

De activisten verlieten volgens woordvoerder Michel Vanderopoulos donderdagmiddag vrijwillig het gebouw van het Directoraat-generaal voor Economische en Financiële Zaken (DG ECFIN) na een korte bezetting. “De politie beloofde ons iedereen vrijuit te laten gaan als we vrijwillig buiten kwamen. Maar uiteindelijk werden al de activisten die zowel binnen als buiten zaten, aangehouden.”

“We hebben de EU-gebouwen bezet uit protest tegen het hardvochtige besparingsbeleid van de Europese Unie dat de historische opgebouwde sociale rechten, die werden afgedwongen na harde strijd, in sneltempo vernietigt en miljoenen mensen in de kou zet.”

“We zijn gekant tegen het antisociale en antidemocratische beleid van de trojka. Dat beleid zet de lidstaten het mes op de keel om te besparen met loonmatigingspolitiek, begrotingsnormen en andere besparingsrichtlijnen. We willen een afschaffing van al deze bezuinigingsregels”, aldus Michel Vanderopoulos.

De activisten hebben het gebouw van het DG ECFIN uitgekozen omdat het volgens hen de ‘motor is van het EU-besparingsbeleid’.

Ze zijn ook kwaad op de Finse eurocommissaris Olli Rehn, die onlangs stelde dat het minimumsalaris van de Grieken, dat nu 511 euro bedraagt, eigenlijk te hoog is. “Er kan best nog wat gesnoeid worden”, zei hij. Hij dreigde er volgens de activisten ook mee om België te beboeten als het land niet harder bespaart in de gezondheidszorg, het onderwijs en in de werkloosheidsuitkeringen snoeit.
 

take down
the paywall
steun ons nu!