Nieuws, België -

Op 14 maart onverwacht opnieuw grote vakbondsbetoging in Brussel

Voor de tweede keer in drie weken tijd zullen donderdag 14 maart duizenden betogers op straat komen tegen de golf van herstructureringen en het besparingsbeleid van Europa en de Belgische regering. De betoging was niet gepland maar komt er onder druk van de alsmaar luider morrende basis.

zaterdag 9 maart 2013 09:07
Spread the love

Het zou een kleinschalige, eerder symbolische actie worden in het Jubelpark. Een meeting met enkele Europese delegaties en een paar toespraken naar aanleiding van de Europese top een paar honderden meter daarvandaan.

Maar de actualiteit besliste daar anders over. Er was al die betoging op 21 februari die een pak meer volk op de been bracht dan verwacht. Het resultaat van de betoging viel dan weer tegen. De regering beloofde wel een aantal deelakkoorden tussen vakbonden en werkgevers goed te keuren, maar wat hun eisen rond de loonbevriezing betreft, bleven de vakbonden op hun honger zitten.

Bovendien groeit de onrust over de harmonisering van het arbeiders- en bediendestatuut. Tegen eind maart moeten vakbonden en werkgevers daarover een advies formuleren, maar de standpunten liggen mijlenver uit elkaar.

En toen kwam er het bericht dat Caterpillar in Gosselies ondanks twee opeenvolgende jaren van recordwinsten 1400 werknemers dumpte. De vakbonden bij Caterpillar namen een week de tijd om te bekomen van de klap en om te luisteren naar de getroffen werknemers. Deze week voerden ze een eerste actie aan de poorten van het bedrijf. Donderdag 14 maart werd aangevinkt als een belangrijke afspraak.

Pas gisteren (donderdag) zaten het ABVV en het ACV samen om een betoging te breien aan de Europese meeting. Er komt voorafgaand aan de meeting een manifestatie langs de Tervurenlaan.

“De druk vanuit de basis om toch iets meer te doen dan een meeting werd te groot. Er doken spontaan allerlei andere afspraakplaatsen op”, klinkt het bij de vakbonden.

Die druk was er vooral bij de bedrijven die recent te maken kregen met zware herstructureringen. De vakbonden bij Caterpillar proberen werknemers uit de hele regio te verzamelen aan de ingang van de fabriek om van daaruit met bussen te vertrekken naar Brussel. In Luik, zwaar getroffen door de ontslagen bij ArcelorMittal, is zelfs sprake van 200 bussen. CNE, de Franstalige christelijke bediendebond, wou aanvankelijk eerst naar de Nationale Bank trekken.

België krijgt dus straks een tweede grote syndicale betoging in drie weken. De werknemers komen op straat op een moment dat de regering voor de zoveelste keer op zoek moet naar enkele miljarden euro om de besparingshonger van de Europese Unie te stillen.

“Europa geeft geen antwoord op de huidige dringende sociale problemen, de herstructureringen en de bedrijfssluitingen”, klinkt het in een pamflet van het ABVV. De vakbond eist een Europees Marshallplan.  

take down
the paywall
steun ons nu!