Reportage, Nieuws, Filipijnen, Radio Cordillera, Voedselproductie, Rijstvelden, NGO Bevrijde Wereld - Roel Nollet

Radio Cordillera, of de schrijnende gevolgen van GGO’s voor Filipijnse boeren

Roel Nollet maakte in samenwerking met de NGO Bevrijde Wereld de documentaire 'Radio Cordillera'. Je kan hier de verkorte versie bekijken.

vrijdag 1 maart 2013 15:45
Spread the love


doc

Sofie Van Der Straeten blogde eerder al op DeWereldMorgen.be over de trip naar de Filipijnen. 

Radio Cordillera (korte versie) door Roel Nollet op Vimeo.

“Boeren in de Filipijnen zijn junkies. Ze zijn verslaafd. En hoe méér ze gebruiken, hoe armer ze worden.”  Aan het woord is Chito Medina van Masipag, een organisatie die biologische landbouw promoot. Hij heeft het over pesticiden en meststoffen.

De Filipijnen liggen vol rijstterrassen, maar toch is het één van de grootste rijstimporterende landen ter wereld. Om de productie van rijst te vergroten, promoot de overheid al jarenlang het gebruik van genetisch gemanipuleerde (GGO) rijstsoorten.

Die brengen meer op, maar er zijn ook pesticiden en meststoffen voor nodig. De boeren kunnen die producten niet betalen. En op den duur kan de bodem niet meer zonder.

Ondertussen maken grote mijnbouwbedrijven de rijstvelden kapot en komen er elke dag grote containers vol rijst en groenten binnen in de haven van Manila. De markt wordt overspoeld door veel goedkopere rijst uit China en Vietnam.

De Filipijnse boeren krijgen hun gewassen niet meer verkocht, en dumpen ze dan nog liever langs de kant van de weg. Ironisch genoeg zijn het dus de boeren, die zélf voedsel produceren, die in de Filipijnen dagelijks met een lege maag gaan slapen.

‘Ontwikkelingsagressie’ noemen lokale NGO’s het beleid van de overheid. De Filipijnse overheid schotelt de boeren oplossingen voor die hen niet vooruit helpen. Integendeel. Alleen de overheid zelf wordt er beter van, én de bedrijven die hun producten naar hartenlust kunnen slijten. De economie moet immers draaien.

De boeren verenigen zich om samen het hoofd te bieden aan een overheid die hen al jarenlang het zwijgen oplegt. Maar dat is niet zonder gevaar. Leiders van boerenorganisatie worden regelmatig ontvoerd of vermoord.

Wij willen weten hoe ver de stem van de Filipijnse boeren reikt. Wij trekken de bergen in om het zendbereik van de lokale gemeenschapsradio te testen. “Dit is 104.7 FM. U luistert naar Radio Cordillera.”

*** Radio Cordillera vertelt de verhalen achter de projecten van NGO Bevrijde Wereld uit Sint-Niklaas en de provinicie Oost-Vlaanderen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!