Sprekers van verschillende organisaties houden een spotprent van Corazon 'Dinky' Soliman vast.
Filipijnen, Tyfoon, Mindanao -

Filipijnse organisaties komen op voor slachtoffers tyfoon

donderdag 28 februari 2013 14:28
Spread the love

Verschillende militante organisaties hielden vandaag een persconferentie over de slachtoffers van de tyfoon Pablo in Mindanao, het zuidelijkste eiland van de Filipijnen. De organisaties stonden onder leiding van Balsa Mindanao, een hulporganisatie voor slachtoffers van natuurrampen.

De slachtoffers in de arrondissementen Davao Oriental en Compostella Valley hebben op 25 februari geprotesteerd tegen  Department of Social Work and Development (DSWD), omdat ze sinds december nog geen voedsel hadden gekregen. De DSWD weigerde de betogers te woord te staan, dus namen ze tienduizend zakken rijst mee, die in opslag stonden in het kantoor van de DSWD.

Volgens verschillende bronnen zou Corazon ‘Dinky’ Soliman, secretaris van de DSWD, verschillende langdradige en bureaucratische voorwaarden hebben opgesteld om in aanmerking te komen voor een zak rijst.

Barug Katawhan, een plaatselijke beweging opgericht door de slachtoffers van de tyfoon, had al twee eerdere dialogen opgestart met de DSWD, nadat 5000 inwoners op 15 januari de Montevista autosnelweg hadden gebarricadeerd. Die barricade zorgde ervoor dat Soliman en een delegatie van buitenlandse investeerders niet naar het DSWD kantoor kon gaan. De betogers eisten dat een kleine delegatie een aantal zakken rijst zou halen. Enkele honderden zakken werden uitgedeeld onder druk.

Karlos Trangia, woordvoerder van Barug Katawhan, beschuldigde de DSWD eerder deze maand al van corruptie in een interview met de Filipijnse krant Inquirer News. De overheidsinstantie zou hulppakketten verkocht hebben voor 200 PhP (ongeveer 3,75 euro) in plaats van ze gratis uit te delen.

Daarnaast zouden een aantal tijdelijke woningen te duur verhuurd worden. DSWD zou ook arbeiders geronseld hebben onder de slachtoffers en hun handtekening vervalst hebben om geld te verduisteren. Als laatste beschuldigt Trangia de overheidsinstantie ervan zogenaamde spookarbeiders op te lijsten en een loon aan uit te keren, zonder dat ze bestaan. Secretaris Soliman vraagt harde bewijzen en details, zodat ze naar eigen zeggen de zaak kan onderzoeken. 

take down
the paywall
steun ons nu!