Foto: Flickr Creative Commons, Kim Hill
Nieuws, Wereld, Politiek, Natuurramp, Klimaatverandering, Brandweer, Klimaatopwarming, Bosbranden, Opwarming van de aarde, Storm, Extreme droogte, Tyfoon, Natuurrampen -

Extreem weer wordt steeds normaler in 2013

BRUSSEL — In 2013 veroveren extreme weerfenomenen stilaan een vaste plek in de nieuwsberichten. Van overstromingen en stormen tot bosbranden en droogte: extreem weer drijft steeds meer mensen op de vlucht en kost de economie miljarden.

maandag 9 december 2013 11:31
Spread the love

In 2012 sloegen naar schatting 32 miljoen mensen op de vlucht als gevolg van natuurrampen. Dat was meer dan het jaar ervoor, en de kans is groot dat het aantal ook dit jaar weer hoger ligt, gezien het aantal extreme weerfenomenen dat overal ter wereld toesloeg.

Australië begon het nieuwe jaar met hitte en enorme bosbranden. Het land moest zelfs een nieuwe kleur op de weerkaarten uitvinden, omdat de bestaande kleuren de extreme hitte niet konden weergeven. Ook Pakistan kreunde dit jaar onder een aanhoudende hittegolf, met temperaturen van meer dan 50 graden Celsius.

De Verenigde Staten keken al voor het derde jaar op rij aan tegen grote droogte. Tegen de zomer kampte 55 procent van VS met matige tot extreme droogte, en een derde van het land zelfs met zware tot extreme droogte. De hoogvlakten, het midwesten en het zuiden werden het zwaarst getroffen

De hitte ging gepaard met grote droogte en watertekorten. Voor de staat Californië werd 2013 hoogstwaarschijnlijk het droogste jaar in zijn geschiedenis.

Overstromingen en stormen

Andere landen kampten dan weer met een overvloed aan water. Sri Lanka begon 2013 met grote overstromingen, terwijl de Filipijnen nog puin aan het ruimen waren na de doortocht van orkaan Bopha. Het land was zich toen nog niet bewust van de komst van Haiyan, een van de zwaarste stormen die de regio ooit teisterde. Bij de storm kwamen meer dan vijfduizend mensen om. Opvallend is dat dergelijke stormen zelf ook weer een massa CO2 in de atmosfeer lanceren. Die komt vooral vrij uit ontwortelde bomen.

In mei liet de NASA in een video zien hoe de stijgende CO2-concentraties de komende jaren de regenval zullen beïnvloeden. Periodes zonder regen en periodes met hevige regen zullen steeds frequenter voorkomen. Op basis van veertien klimaatmodellen maakte de NASA een weerkaart voor de hele planeet die een periode van 140 jaar bestrijkt.  

Economie

De gevolgen van de klimaatverandering worden ook steeds meer een bepalende economische factor, naast traditionele factoren zoals olieprijzen, wisselkoersen of inflatie. 

Vooral landbouwers in ontwikkelingslanden zijn kwetsbaar voor de veranderende weersomstandigheden, die in een klap een hele oogst kunnen vernielen. Sommige landen, zoals Pakistan, werken daarom aan een verzekering voor landbouwers tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Maar ook in het Westen hebben landbouwers het moeilijk. Zo bleek onlangs nog dat steeds meer producenten van kerstbomen het in de VS voor bekeken houden na droogte en overstromingen. 

take down
the paywall
steun ons nu!