Tuinieren op kot
Samenleving, Lokaal, Gent, Studenten, Duurzame landbouw, Gent, Tuinieren, Stadslandbouw, StuJardin, Julie Van Houtryve -

Tuinieren op kot

GENT - Gentse studenten laten kennismaken met tuinieren, is het motto van StuJardin. Deze organisatie hield op 26 februari een ‘tuinier-op-kot- avond om studenten te tonen hoe ze met gerecycleerd materiaal voedsel kunnen kweken op een beperkte ruimte.

woensdag 27 februari 2013 17:00
Spread the love

Groenten, fruit en kruiden kweken in de stad kan vanaf nu dankzij StuJardin.

“Wij zijn een vereniging van studenten die samenwerkt met drie verschillende verenigingen: de Gentse studentenraad van de Universiteit Gent, UGent 1010 van de Universiteit en de Jeugddienst voor Natuur en Milieu (JNM)”, zegt communicatieverantwoordelijke van StuJardin Julie Van Houtryve.

Niet alleen studenten

StuJardin richt zich tot de studenten van de hogescholen en de universiteiten. “Wij willen studenten zo veel mogelijk warm maken voor groen in de stad en om zelf te tuinieren. Wij willen zorgen voor een aangenamer leefmilieu en groen draagt daartoe bij”, vertelt Van Houtryve.

StuJardin wil zich niet alleen focussen op studenten, ook andere mensen zijn welkom. Samen met volwassenen legt StuJardin zich evengoed toe op de volkstuinen aan de Brugse Poort. “In de toekomst willen we graag uitbreiden in de stad Gent, maar we zijn nu nog in de beginfase”, vertelt Van Houtryve.

Duurzaamheid en respect

Op 26 februari organiseerde StuJardin een ‘tuinier-op-kot’-avond om studenten aan te moedigen meer zelf te kweken in plaats van voedsel uit een ver land te kopen. “Tijdens deze workshop tonen we creatieve manieren hoe je op een eenvoudige manier planten op je kot kan kweken”, zegt Van Houtryve.

“Daarnaast organiseren we workshops rond tuinieren met recyclagemateriaal, zwammen, kruiden, composteren, zaadmonstertjes en bijenhotelletjes. Die zijn heel eenvoudig om te maken. Je moet gewoon een stuk hout nemen en daar gaatjes in boren”, legt Van Houtryve uit.

Maar het draait niet enkel om eigen groenten kweken. “Duurzaamheid en respect zijn enorm belangrijk”, verduidelijkt Julie Van Houtryve.

Aandeel

Naast het kweken van eigen groenten, ziet Van Houtryve een groot voordeel in het leggen van sociale contacten. “Bovendien kunnen mensen bijleren over planten en zien hoe ze meer kunnen doen dan alleen consumeren.”

Graan telen is natuurlijk niet mogelijk in de stad. “Om graan te telen heb je een groter perceel nodig. Dan doe je aan stadslandbouw in plaats van aan stadstuinieren. Het aandeel in voedsel dat je zelf kunt kweken, is eerder klein.”

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!