Over regenbogen, kuikens en politiek
Bart de wever -

Over regenbogen, kuikens en politiek

vrijdag 15 februari 2013 10:55
Spread the love

Hoewel duidelijk geen gaybashing aan de orde was en hoogstwaarschijnlijk slechts een marginale fractie van het Vlaamse homomilieu daadwerkelijk bezitter is van de ondertussen beruchte ‘regenboog- T-shirt’, hebben ze het allemaal geweten. Geen regenboogbedienden achter Barts loket.

En gelijk heeft ie wanneer ie aanklaagt dat zijn woorden uit hun context gerukt werden. En altijd maar die tegenwind. Ja, Meneer De Wever, u heeft gelijk. Ere wie ere toekomt. Losstaande van het feit of u al die hetze hier rond niet stiekem zou ambiëren, tenslotte is slechte reclame ook reclame. Des te meer wind u vangt, des te meer lijkt u een hoge boom, niet waar? Losstaande van het feit ook dat wellicht niet alleen u, maar met u heel bekend Vlaanderen wel eens slachtoffer is van dergelijke journalistieke goochelarij. Nee, u heeft gelijk. Hierbij niet gezegd zijnde dat de door uw gekozen term van ‘riooljournalistiek’ ook hier op zijn plaats zou zijn, voordat uzelf mijn woorden uit deze boodschap zou isoleren.

Het kan mij eerlijk waar weinig schelen of het nu zij zijn die uw woorden disproportioneel veel uit context trekken of dat ú het wel degelijk bent die er disproportioneel luid en vaak om loopt te mopperen. Het zij zo, ook uw zinnen worden wel eens contextloos en onverwachts gekopt op een voorpagina. Hoewel het mij een spreekwoordelijke worst zal wezen (het is tegenwoordig zo vermoeiend overal een mening over te moeten hebben, meneer De Wever), stond krantlezend België wel in rep en roer.

Wie het luidst piept…

Bijgevolg dringt de vraag zich op. Bent u Calimero of bent u het niet? Zo ja, puur informatief, vraag ik mij af of u in het stadhuis uw eierdop dient af te nemen ter waarborging van de neutraliteit? Ik hoor u al mopperen en piepen, daar zijn ze weer met hun kritiek. Ja, hier zijn ‘we’ weer. Wij, zijnde een homogeen front van alles wat niet Vlaamsgezind genoeg is, neem ik aan? Dat moet ik u nageven, doorgaans vergt het een wereldoorlog om partijen van ver links en rechts in één unitair blok te verenigen, u deed het zonder. Maar dat zou ons te ver leiden. Neen, meneer De Wever, wat mij vooral stoort is niet dat u gelijk heeft, maar dat u in hetzelfde bed ziek bent.

U moppert wanneer men u promoveert tot zondebok van de sputterende politieke machine, de zondeboktheorie is nochtans een van uw favorieten. U moppert wanneer men uw woorden uit hun context trekt, deze tactiek is u nochtans niet vreemd. U weet evengoed als ik dat het in socialistische tijden ontsproten neutraliteitsdenken, dat u zorgvuldig opviste uit hun bestuursakkoord, geenszins een platgewalste en geüniformiseerde versie beoogde. Immers, in die tijd was ‘het stad’ nog van iedereen. Wilt u dan ook zo eerlijk zijn om niet enkel dit atoompje socialisme te recycleren wanneer u een zondebok zoekt voor de karavaan kwade homo’s onder uw schoon verdiep?

Wilt u dan zo eerlijk zijn om die beruchte uitspraak van Onze Majesteit de Koning te kaderen in een 11:49 minuten durende kerstboodschap? Daarbij, u weet evengoed als ik dat de Koning evenzeer uw zondebok is als u de zijne. Idem dito wat betreft De Zondag die kopt dat Elio Di Rupo u gevaarlijk vindt, waarop u nogmaals uw Calimero credo mopperde. Wilt u ook hier zo eerlijk zijn om het onderwerp van het desbetreffende interview, alsook de door alleen u in zijn schoenen geschoven verantwoordelijkheid voor het wederom door alleen u verfoeide Koninklijke debacle in kader te brengen? Daarbij, wat verwacht u dan van de door alleen u gecreëerde zondebok voor onze ‘PS-staat’?

De kip of het ei?

Feit is dat men oogst wat men zaait. U bent even geel -of zo u wil zwart- als die andere wetstraatkuikens. En wie was er eerst? De kip of het ei? Wederom zal het mij een spreekwoordelijke worst wezen dat ‘de andere begonnen zijn’. Zulke argumentatie verliest namelijk aan legitimiteit op zekere leeftijd. Inmiddels lopen er in de dierentuin van de Wetstraat meer zondebokken en zwarte kuikens rond dan in uw eigen Antwerpse Zoo, lijkt me. U heeft gelijk, maar u bent net zo goed de pot als zij de ketel. Genoeg gemopperd, gepiept en verweten dus. Genoeg op de man gespeeld, terug naar de bal. Stoppen met pek en veren gooien, eieren broeden nu!

take down
the paywall
steun ons nu!