Wat het Moorkensplein moest worden.
Reportage, Nieuws, Samenleving, Lokaal, Antwerpen, N-VA, Ludo van campenhout, Borgerhout, Buurtcomités, District Borgerhout, Stadsplanning, Moorkensplein, Groene ruimte, Rob Van de Velde, Marij Preneel, Gert Demuys -

Plannen heraanleg Moorkensplein in hartje Borgerhout naar prullenmand

ANTWERPEN - Het begon allemaal enkele jaren geleden. Buurtbewoners wilden graag meer groen in het groenloze en dichtbevolkte Borgerhout. Uit een studie kwam het voorstel voor een heraanleg van het Moorkensplein met een park. Het plan was in kannen en kruiken tot de bewoners afgelopen weekend plots een ander geluid hoorden van het nieuwe stadsbestuur. De voorliggende plannen worden herbekeken.

woensdag 13 februari 2013 18:50
Spread the love

Amper één vierkante meter groen

Borgerhout is een enorm dichtbevolkte wijk met amper één vierkante meter groen per inwoner. Op vraag van de buurt en het district Borgerhout is er een studie gekomen waaruit het Moorkensplein naar voren kwam als meest geschikte locatie voor een groene zone.

De plannen werden uitgewerkt, de buurt werd erbij betrokken en een scenario uitgetekend om het geheel in drie fases te laten verlopen. De heraanleg en het autovrij maken van het plein, een nieuw administratief centrum en een parkje. Het plan kreeg in 2010 de goedkeuring van het district Borgerhout en een principe-akkoord van het stadsbestuur. Vijf van de zeven woningen die onteigend moesten worden, zijn al vrijwillig verkocht aan de stad.

Van Campenhout trekt staart in

De buurtbewoners waren daarom ook enorm verrast toen de nieuwe schepen van Stadsontwikkeling, Rob Van de Velde (N-VA), afgelopen weekend heel het plan op de helling zette. Volgens Van de Velde moeten bij de heraanleg van het Moorkensplein “andere prioriteiten gelden en alternatieven bekeken worden”. Ook de vorige schepen, Ludo Van Campenhout (ex-Open VLD nu N-VA), die het project initieel steunde, trekt zijn staart in.

“Dit is hallucinant”, reageert een verontwaardigde Gert Demuys, woordvoerder van de buurtbewoners. “Van Campenhout die samen met het district het Moorkenspark-project trok en ondersteunde, is overgestapt naar de N-VA en verandert plots van kamp.”

“Een jaar geleden stond hij nog met buurtbewoners handen te schudden en bevestigde hij hoe goed het plan wel was. We pikken het niet dat een project dat gedragen wordt door de buurt zomaar van tafel wordt geveegd. We willen meer duidelijkheid van de stad.”

Onduidelijkheid troef

Maar de bijeenkomst op woensdag van districtsvoorzitter Marij Preneel (Groen) met schepen van Stadsontwikkeling, Rob Van de Velde (N-VA), heeft alles behalve de duidelijkheid opgeleverd waar de buurtbewoners naar vroegen.

De enige zekerheid die ze van de stad gekregen hebben, is dat er een Moorkenspleinproject zal komen, maar de voorliggende plannen worden in de prullenmand gegooid en alles wordt opnieuw bestudeerd.

Marij Preneel: “Er komt een heraanleg van het Moorkensplein, maar het scenario van een autovrij plein wordt herbekeken. De stad zal een nieuw voorstel laten uittekenen door de dienst stadsplanning en terugkoppelen naar het district en de buurt.”

“We hebben als district het voorliggende scenario altijd ondersteund, maar staan open voor een betere of duurzamer alternatief. We willen alleen dat de open ruimte van 8.000 vierkante meter die voorzien was in het oorspronkelijk plan gevrijwaard blijft.“

“Het is uiteindelijk de stad die moet beslissen. De middelen komen ook van de stad. Maar we zijn hoopvol omdat het stadsbestuur met een open vizier naar alternatieven kijkt en bereid is terug te koppelen naar het district en de buurt“, aldus Preneel.

De buurtbewoners komen zaterdag opnieuw samen om te kijken wat ze verder zullen doen.

take down
the paywall
steun ons nu!