Het relaas van een aangekondigde ramp
Jordanie, Zatari, Syrisch conflict -

Het relaas van een aangekondigde ramp

donderdag 10 januari 2013 11:21
Spread the love

Stortvloed in het Zatari vluchtelingenkamp

Het Zatari kamp overstroomt. Het kamp opende in juli 2012 op een plaats waar verschillende Syrische vluchtelingen hun toevlucht hadden gezocht sinds het begin van de opstand. Willemjan Vandenplas was ter plaatse op 17 september om een fotoreportage te maken in samenwerking met UNHCR Benelux, toen was er al sprake van overstromingsgevaar. (http://www.mo.be/artikel/beeld-syrische-vluchtelingen-uit-daraa-het-zatari-vluchtelingenkamp-jordanie). Helaas moeten we vandaag vaststellen dat wat een logische vaststelling leek op dat moment niet leidde tot aanpassingen in het beleid. In september werd er voorgesteld om de 25.000 vluchtelingen te verplaatsen naar een ander terrein. Waarom dit niet is gebeurd, is tot op de dag van vandaag nog niet duidelijk.

Hoe kon dit gebeuren?

De oorzaak hiervoor is dubbel, enerzijds omwille van de zandstormen was het zand in het kamp weggegraven en was men op een harde aardkorst terecht gekomen. Daarop had men stenen gelegd en op die manier was er minder opvliegend zand, maar creëerden ze een ondergrond die geen vocht kon absorberen. Anderzijds is het kamp in een vallei gebouwd, al het water van de omliggende gebieden stroomt richting het kamp. (http://jordantimes.com/rainwater-floods-tents-in-zaatari-camp)

Waarom is er niet vroeger gereageerd?

Volgens Ali Bibi, Liason Officer van UNHCR zijn de tenten volgens internationale standaarden gemaakt, ze zijn dus waterbestendig. Nu zitten de zowat 50.000 vluchtelingen niet alleen in de kou, maar het water sijpelt ook hun tent binnen. Er staan grote plassen water rond de tenten. Volgens officiële bronnen zijn er 500 tenten vernield en tientallen families hebben geen onderdak door het noodweer.

Wat nu?

Almafraq, de provincie waar het Zatari kamp gelegen is, is een desolate plaats, er zijn geen scholen en sporthallen waar de duizenden vluchtelingen kunnen verblijven. De avond van 7 januari braken er rellen uit waarbij 7 hulpverleners gewond raakte, één van hen is naar het ziekenhuis overgebracht. ( http://www.guardian.co.uk/world/middle-east-live/2013/jan/08/syria-600000-refugees-un-live?intcmp=239) Volgens Ali Bibi, zijn de er altijd rellen in het Zatari kamp, het is volgens hem niet de eerste keer dat een groep vluchtelingen amok maakt. Op 8 Januari werd de noodtoestand in het kamp afgekondigd.

Het weerbericht in Jordanië voorspelt nu hevige sneeuwval voor de komende 2 dagen. Er is een enorm tekort aan financiële steun voor de Syrische vluchtelingen, weet dat 1 op 2 onder de 18 jaar is. 

take down
the paywall
steun ons nu!