voltairenet.org
Nieuws, Economie, Syrië, IPS, Syrisch conflict -

Syrische economie zal jaren nodig hebben voor herstel

WASHINGTON — Nu al staat vast dat de Syrische economie tientallen jaren zal nodig hebben om te herstellen van de burgeroorlog. De consumptie is dramatisch gedaald, honderdduizenden banen gingen verloren.

dinsdag 12 november 2013 20:37
Spread the love

“Een ongeschreven regel zegt dat een land normaal ongeveer zeven jaar per jaar burgeroorlog nodig heeft om te herstellen”, zegt Michael Bowers van Mercy Corps, een humanitaire organisatie die met Syrische vluchtelingen werkt in Libanon en Jordanië.

In de nu bijna drie jaar durende burgeroorlog is de consumptie dramatisch gedaald, zeggen de VN in een nieuw rapport: met 18,8 procent in 2012 en met 47 procent dit jaar.

2,3 miljoen banen

Sinds het begin van de oorlog zijn 2,3 miljoen banen verloren gegaan, vooral door het sluiten van bedrijven in dichtbevolkte gebieden.

Ook al wordt een politieke oplossing gevonden voor het conflict, de sociaaleconomische gevolgen zullen nog tientallen jaren duren. Volgens Alex Pollock, directeur van UNRWA, het VN-agentschap dat de Palestijnse vluchtelingen bijstaat, zal de Syrische economie nog 30 jaar nodig hebben om weer zijn niveau van 2010, een groei van 5 procent, te halen.

Ook onderwijs en gezondheidszorg zijn zwaar geraakt. Samen met het vluchtelingenprobleem zal dat nog lang gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het land.

Niet meer naar school

Volgens het VN-rapport waren in juli dit jaar bijna drieduizend scholen geheel of gedeeltelijk beschadigd. Veel scholen zijn uiteindelijk omgevormd tot schuilplaatsen voor vluchtelingen. Sinds het tweede trimester van dit jaar gaat een op twee Syrische kinderen niet meer naar school.

Naar schatting 40 procent van de ziekenhuizen draait niet meer. Daardoor kunnen gewone Syriërs nog moeilijk normale medische verzorging krijgen.

De miljoenen van de VS en de EU volstaan niet om het land uit de afgrond te halen.

Afhankelijk van landbouw

Door de escalatie van het conflict worden de productiemiddelen van het land vernietigd, zeggen de VN. Daardoor hangt de bevolking nu af van de landbouw, een zeer onstabiele sector in Syrië.

In deze oorlog zijn al minstens 100.000 omgekomen. Er zijn momenteel drie miljoen vluchtelingen. Daarvan hebben slechts 2,2 miljoen de vluchtelingenstatus. Bijna 40 procent van hen zijn kinderen jonger dan twaalf jaar.

Meer dan negen miljoen mensen

“De humanitaire situatie in Syrië blijft snel en onverbiddelijk achteruitgaan”, zei Valerie Amos, hoofd van de humanitaire operaties van de VN, maandag aan de VN-Veiligheidsraad. Het aantal mensen dat humanitaire hulp nodig heeft, kan ondertussen al tot meer dan negen miljoen zijn opgelopen.

Volgens he Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken komt er voor het einde van het jaar een conferentie die een einde moet maken aan het conflict.

take down
the paywall
steun ons nu!