Reportage, Nieuws, Milieu, Mobiliteit, Ademloos, Antwerpen, StRaten-generaal, Antwerpse Ring - Jef Vingerhoedt, Jona De Beuckeleer

De Ring Overkapt: goede raad vanuit Madrid aan Antwerpen

Het debat over het al dan niet overkappen van de Antwerpse ring laait in alle hevigheid op. Politici en actiegroepen zwaaien met argumenten pro en contra over de haalbaarheid ervan. Cineast Jef Vingerhoedt en antropoloog Jona De Beuckeleer gingen alvast op zoek naar een voorbeeld in Spanje en maakten een korte reportage over de overkapte ring van Madrid.

maandag 8 oktober 2012 16:45
Spread the love

De Antwerpse ring is een verkeersstroom die we al van jongs af bijna dagelijks oversteken, meestal ter hoogte van Borgerhout – Berchem, het drukste punt. De ring is voor ons dus een vertrouwd beeld. De plannen om de ring te overkappen bestaan al sinds 2004, maar het is nog niet zo lang geleden dat we er voor het eerst letterlijk bij stil stonden.

We zagen de ring in een kunstmatig dal liggen en stelden ons deze gigantische oppervlakte voor, overdekt door één grote, liefst groene vlakte. Hoe fantastisch zou dat zijn! Dan moet de schoolgaande jeugd niet elke dag over de hoogste concentratie fijn stof van Vlaanderen fietsen. Zo veel minder lawaai, zo veel meer ruimte.

Toen we hoorden dat Madrid in 2004 was begonnen met het overkappen van haar stadsring was onze nieuwsgierigheid gewekt. We staken ons licht op bij de mensen van Ademloos en stRaten-generaal, pleitbezorgers van de overkapping van de Antwerpse ring en kenners van het Madrileense project.

Ze raadden ons aan om zelf eens ter plaatse te gaan kijken om de impact van dit project ten volle te kunnen inschatten. Zodoende besloten we om onze reisplannen afgelopen zomer licht aan te passen en langs Madrid te passeren… We maakten een filmpje over onze bevindingen.

Bij thuiskomst lieten we het resultaat zien aan de Antwerpse ambassadeurs van de overkapping en van het een kwam het ander. Ze vertoonden het filmpje zondag 30 september permanent op de Meebreng-picknick op de Craeybeckxtunnel, ook een overkapping, en zelfs een zeer geslaagde. Best iets om trots op te zijn. Beeld je eens in dat dit allemaal bovengrondse autostrade zou zijn…

We hopen dat we kunnen bijdragen tot de strijd voor een park op de ring. Sta er eens echt bij stil en besef dat dit de weg is die we als bewoners van Antwerpen collectief moeten inslaan.

take down
the paywall
steun ons nu!